Pula: Istarski župan Ivan Jakovčić komentirao neuspjeli pokušaj destabilizacije Istre

Pula: Istarski župan Ivan Jakovčić komentirao neuspjeli pokušaj destabilizacije Istre

Otvarajući današnju konferenciju za novinare u sjedištu Istarske županije u Puli, istarski je župan Ivan Jakovčić podsjetio da je, prije otprilike dva mjeseca, s ovog istog mjesta poručio kako je smjena čelnika SDP-a Istre i Pule političko pitanje s pokušajem destabilizacije Istre. Danas, događaji svakim danom potvrđuju da je destabilizacija propala, pa se župan, tim povodom, zahvalio  svim vijećnicima što su čvrsto ostali na poziciji odgovornosti prema građanima Istre, i na taj način nisu pristali na igre koje vode u kaos. Po riječima župana Istra je svojevrsna svjetska oaza tolerancije i postala je sinonim  uspjeha u Hrvatskoj.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o izjavi Damira Kajina koji je predsjednika Talijanske unije  Furija Radina usporedio s Mussolinijem, Jakovčić  je rekao kako je to Kajinov politički kraj. Solidarizirao se s gospodinom Furijom i Talijanskom unijom, te naglasio kako u svemu tome Kajin nije bitan, već se čeka očitovanje  predsjednika SDP-a i hrvatskog premijera Zorana Milanovića o tome podržava li i dalje ovakvog kandidata za istarskog župana. Ako se to prešuti, onda stvari postaju zabrinjavajuće, dodao je župan. Vrlo je bitno da se svi Talijani u Istri solidariziraju oko te izjave. To je najnoviji pokušaj da se Talijani i Hrvati zavade u kraju gdje su živjeli u skladu i toleranciji. Jedan premijer mora imati hrabrosti reagirati i reći, kako poslije ovakvih izjava, ne podržava Kajinovu kandidaturu.

Jedno se novinarsko pitanje odnosilo na pulsku novu bolnicu i imaju li jamstvo Vlade za njezinu izgradnju? Župan je odgovorio kako je Vlada imala više od godinu dana vremena da se odredi prema tom projektu, ali je u tom vremenu  bilo premalo volje da se stvari pokrenu. Vremena ima sve manje, jer građevinska dozvola ističe u travnju ove godine.