U Termoliju održana Opća skupština Jadranske euroregije i Okrugli stol u sklopu projekta AdriGov

U Termoliju održana Opća skupština Jadranske euroregije i Okrugli stol u sklopu projekta AdriGov

U talijanskom Termoliju održan je, u ponedjeljak 14. siječnja 2013. godine, u sklopu pripremnog sastanka (kick off meeting) europskog projekta AdriGov, Okrugli stol pod nazivom "Korak prema strategiji Europske unije za Jadransku i Jonsku makroregiju: Doprinos lokalnih i regionalnih vlasti". Istarsku županiju predstavljali su pročelnik Oriano Otočan i viša stručna suradnica za međunarodne projekte Ivana Dragišić iz Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije.

Osim partnera na projektu, koji su predstavili svoje interese, ulogu i očekivanja od projekta, u radu Okruglog stola sudjelovali su hrvatski i srpski veleposlanici u Italiji, Damir Grubiša i Ana Hrustanović, pomoćnik ministrice vanjskih poslova Republike Hrvatske Nebojša Koharović, predstavnici vlada zemalja koje sudjeluju u projektu, predstavnici Jadranske euroregije, relevantnih jadranskih i jonskih mreža te europskih institucija.

Otočan je na Okruglom stolu govorio o potrebi za daljnjim integracijskim procesom na području Jugoistočne Europe i jačanjem decentralizacije, s obzirom da su, izuzev Italije, buduće članice Jadranske makroregije, ujedno i buduće članice Europske unije, centralizirane države. Naveo je da supsidijarnost i decentralizacija podrazumijevaju više demokracije.

Istarska županija jedan je od 13 partnera na projektu AdriGov (Adriatic Governance Operational Plan), koji je financiran iz programa IPA Jadranske prekogranične suradnje, a sredstva u vrijednosti od 350.000,00 eura namijenjena su otvaranju Centra za međunarodnu suradnju u Istri, u svibnju ove godine. U Centru će se održavati edukacije o upravljanju razvojnim projektima, programima Europske unije i europskim integracijama, a  namijenjene su javnom, privatnom i civilnom sektoru.

U utorak, 15. siječnja, u Termoliju je održana i osma Opća skupština Jadranske euroregije, a glavne teme bile su promjena Statuta i organizacijske strukture, Strategija Jadransko-Jonske makroregije te strateški projekti na programu IPA Jadranska prekogranična suradnja. Govorilo se i o povezivanju s makroregionalnom strategijom i budućim europskim programima na području Jadrana u razdoblju od 2014. do 2020. godine.