Održan kick-off meeting projekta HAZADR

Održan kick-off meeting projekta HAZADR

U talijanskom gradu Bariju 21. i 22. siječnja 2013. godine, održan je pripremni sastanak partnera u projektu HAZADR, na kojem je kao voditelj projekta za Istarsku županiju sudjelovao Damir Rudela, viši stručni suradnik za pomorstvo Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije.

Uz predstavnika iz Istarske županije, u radu skupa sudjelovali su predstavnici ukupno 13 partnera koji sudjeluju u projektu, iz Italije, Slovenije, Crne Gore, Albanije i Hrvatske.

Vodeći partner projekta je talijanska Regija Puglia, dok su iz Italije, kao partneri u projektu sudjelovali još i Agencija za civilnu zaštitu Regije Emilia-Romagna, Nacionalni istraživački institut za istraživanje voda iz Barija, Regije Marche i Nacionalni institut za oceanografiju i eksperimentalnu geofiziku - OGS iz Trsta u talijanskoj regiji Friuli Venezia Giulia.

Sastanku su još prisustvovali i predstavnici Primorsko-goranske, Zadarske i  Splitsko-dalmatinske županije te Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, uz predstavnika Istarske županije. Iz Slovenije su na sastanku bili predstavnici  Nacionalnog instituta za biologiju iz Pirana, iz Crne Gore predstavnici Instituta za biologiju mora, a iz Albanije predstavnici Ministarstva javnih radova i transporta.

Glavni cilj projekta je uspostava prekogranične mreže za sprječavanje rizika i upravljanje hitnim slučajevima, kako bi se smanjio rizik od zagađenja i onečišćenja Jadranskog mora, kao i jačanje zajedničke reakcije zajednica koje pripadaju Jadranskoj regiji, u slučaju tehnoloških opasnosti zbog sudara, nasukavanja i izlijevanja nafte i toksičnih materijala u more.

Trajanje projekta određeno je na 30 mjeseci, a projekt je financiran s 3.291.127,99 € u okviru Program IPA jadranske prekogranične suradnje, u razdoblju 2007. - 2013. godine.

Galerija fotografija