Devet projekata iz Istre u području zaštite okoliša i energetske učinkovitosti

Devet projekata iz Istre u području zaštite okoliša i energetske učinkovitosti

Projekte, s kojima se Istarska županija natječe za sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, predstavili su novinarima u ponedjeljak, 18. veljače 2013. godine, pročelnik za gospodarstvo Alen Damijanić, pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan i pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić-Živolić.

Istarska županija, uključujući osam gradova i četiri općine, kandidirala je devet projekata, čija vrijednost premašuje 43 milijuna kuna. Od Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti očekuje se blizu 17 milijuna kuna. Izdvojeno, Istarska županija se natječe za sredstva od blizu četiri milijuna, a od Fonda očekuje nešto više od milijun i pol kuna. Gradovi su se natjecali za oko 27 i pol milijuna kuna, dok je od Fonda zatraženo blizu 11 milijuna. Sveukupne investicije u općine iznose oko 12 milijuna kuna, a od Fonda se traži oko četiri milijuna i četiri stotine kuna.

Kako je rekao pročelnik Damijanić, županija se natjecala s projektima svrstanih u dva paketa. U jednom paketu su projekti u obrazovanju, a u drugom u području zdravstva. U objekte obrazovanja investiralo bi se blizu tri milijuna kuna, od čega tražena sredstva od Fonda iznose oko milijun i dvjesto tisuća kuna. Ta bi se sredstva uložila u izmjenu postojeće stolarije u osnovnim školama u Divšići i Nedešćini, te u sanaciju krovova Osnovne škole Vladimira Nazora u Vrsaru i sportsku dvoranu Srednje škole "Mate Blažina".

U objekte zdravstva planira se uložiti nešto više od 800 tisuća kuna, dok tražena sredstva od Fonda iznose oko 400 tisuća kuna. Predviđena su ulaganja u pulsku, buzetsku, rovinjsku i porečku ispostavu Istarskih domova zdravlja. 

Investiranjem u obnovu i opremanje objekata smanjit će se troškovi energije kod zagrijavanja građevina i povećati toplinska zaštita vanjske ovojnice zgrade, te postići značajni efekti u zaštiti okoliša.

Galerija fotografija