Potpisivanje Pisma namjere o ostvarivanju suradnje na realizaciji projekta Muzeja Džamonja

Potpisivanje Pisma namjere o ostvarivanju suradnje na realizaciji projekta Muzeja Džamonja

Danas je, u utorak 5. ožujka 2013. u Zagrebu je potpisano Pismo namjere između obitelji Džamonja, Grada Zagreba i Istarske županije o ostvarivanju suradnje na realizaciji projekta Muzeja Džamonja. Pismo su potpisali istarski župan Ivan Jakovčić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i nasljednici Zbirke Džamonja, Sonja i Fedor Džamonja, i time napravili prvi korak u ostvarivanju ideje i želje Dušana Džamonje, koji je umro 2009. godine u Zagrebu, gdje je živio i radio, da njegove skulpture, crteži i makete velikih projekata budu trajno izloženi i dostupni javnosti kao presjek njegovih 60 godina stvaranja. 

Taj veliki projekt planira se ostvariti u istarskom gradiću Vrsaru gdje je slavni hrvatski kipar i slikar 1965. godine sagradio ljetnikovac i atelier, i gdje je 1980. otvorio javnosti Park skulptura.

Zgrada budućeg Muzeja Džamonja, čiji je autor sam Dušan Džamonja, zamišljen je kao novi veliki kulturni centar Istre. Osim stalne izložbe umjetničke zbirke Dušana Džamonje, u Muzeju će se moći održavati i izložbe poznatih hrvatskih i inozemnih umjetnika, ali to će biti i mjesto za cijeli niz sadržaja kulturne i edukativne namjene.

Projekt uključuje dvorane za konferencije, predavanja, seminare i multimedijalna događanja, idealan prostor koji će se tijekom cijele godine koristiti za promociju regije,  njezinih specifičnih projekata i proizvoda, koncerte i najrazličitije smotre, te velike hrvatske znanstvene, umjetničke i edukativne skupove.

Muzej Džamonja kao budući veliki regionalni  kulturni centar planira se ostvariti kao zajednički projekt regije, države te inozemnih fondova.

Galerija fotografija