"Zdrav za pet" - za takvu se ocjenu treba tek izboriti!

"Zdrav za pet" - za takvu se ocjenu treba tek izboriti!

"Zdrav za pet" naziv je programa što su ga predstavnici  Policijske uprave istarske predstavili u Puli odgovornim osobama u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i  prosvjetnim ustanovama. Riječ je o programu kojeg  na nacionalnoj razini provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s partnerima, Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom zaštite okoliša i prirode. Cilj ovoga zajedničkog projekta, usmjerenog primarno prema djeci osnovnoškolskog (VIII. razredi) i srednjoškolskog uzrasta (I. i II. razredi), je prevencija ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću,  očuvanje i zaštita okoliša i prirode, podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja kao i usvajanje zdravih stilova života. Upravo ta područja predstavljaju značajne segmente preventivnog djelovanja policije. Glavne aktivnosti projekta provodit će se u odgojno- obrazovnim ustanovama, edukativnim predavanjima, interaktivnim radionicama s učenicima osnovnih i srednjih škola, te u eko radionicama. Provodit će se i ankete o toj problematici, na početku i kraju programa kako bi se stekao uvid u njegovu učinkovitost.

Kako se čulo na predstavljanju programa u Puli, u neposrednoj će provedbi projekta sudjelovati  policijski službenici za prevenciju policijskih uprava, liječnici ili psiholozi županijskih zavoda za javno zdravstvo te predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode na županijskim razinama. Dakako, tu je i odgovornost i angažman  školskog osoblja, relevantnih institucija, organizacija civilnog društva ali  na prvom mjestu, roditelja.

U Istarskoj će županiji projektom "Zdrav za pet" u tekućoj školskoj godini  biti obuhvaćeno 12 škola  -  četiri osnovne i osam srednjih škola s područja Pule i Rovinja. S projektom i načinom njegove provedbe upoznati su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Smoljan, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Erik Lukšić, pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti Grada Pule Elena Puh-Belci, koordinatorica za Upravni Odjel društvenih djelatnosti grada Rovinja Edita Sošić Blažević, voditeljica Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša Istarske Županije Ljiljana Dravec te ravnatelji OŠ Centar, OŠ Šijana, OŠ Stoja, Gimnazije Pula, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Ekonomske škole Pula, Industrijsko-obrtničke škole Pula i Strukovne škole Pula. Složili su se kako je jedan od mehanizama suzbijanja problematike ovisnosti kontinuirani rad  s mladom populacijom. Mijenjanje njihovih stavova, razvijanje kritičkog razmišljanja, stvaranje čvrstih uvjerenja u pogledu štetnosti sredstava ovisnosti na zdravlje, osvještavanje o potrebi zaštite okoliša, te ukazivanje na probleme i posljedice koje ovisnost donosi u sigurnosnom smislu, u današnje vrijeme nije nimalo laka zadaća i zahtjeva trud i angažman cijele društvene zajednice.

Galerija fotografija