Vojna vježba "Štit 2013"

Vojna vježba "Štit 2013"

Zamjenik župana Istarske županije Vedran Grubišić primio je danas u svom  uredu u Puli pukovnika Zvonimira Antunovića  (Z ZOD - Osijek ) i  satnika Elvisa Nakića  (P PZO - Zemunik), koji su ga upoznali s pripremama za vojnu  vježbu  gađanja ciljeva u zračnom prostoru "Štit 2013".
Vojna će se vježba "Štit 2013" održati  na  vojnom poligonu "Rt Kamenjak" u Premanturi, od 08. do 12. travnja. Za potrebe vježbe, obavit će se od 04.do 07. travnja 2013.  godine  sve potrebne hodnje i prevoženja, prijema i uređenje poligona. 

Budući da je rt Kamenjak zaštićeno područje, poštivat će se zakonske odredbe  i procedure zaštite prirode u vremenu provođenja vojne vježbe. Antunović i Nakić su izrazili zadovoljstvo što je za vrijeme nekoliko zadnjih godina postignuta visoka razina suradnje s lokalnim civilnim zajednicama  (Grada Pule, Općine Medulin , Istarske županije i JU Rt Kamenjak), te su na ovom prostoru dobro prihvaćeni i ostvareno je obostrano razumijevanje.

"Štit" je vojna vježba s najdužom tradicijom održavanja u hrvatskim Oružanim snagama: održava se devetnaestu godinu za redom, a s obzirom da je u početku održavana dva puta godišnje (travanj-listopad),  ovogodišnji "Štit" bilježi svoju 26. godišnjicu.

U provedbi vježbe "Štit 13" sudjelovat će oko 650 pripadnika  postrojbi Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva , Hrvatske kopnene vojske i pridruženih postrojbi. Direktor vježbe bit će  brigadir Blaž Beretin, a njegov zamjenik pukovnik Dragomir Gović.