Održan okrugli stol na temu položaja žena u sportu

Održan okrugli stol na temu položaja žena u sportu

U ime Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije, Jadranka Černjul i Branka Žužić, sukladno operativnom planu za 2013. godinu,  organizirale su 4. travnja 2013. godine  u 11 sati, u pulskom Domu sportova " Mate Parlov"  okrugli stol na temu: "Položaj ženskog sporta, u odnosu na muški, te participacija žena u upravnim tijelima sportskih  klubova."

Cilj  okruglog stola bio je afirmirati u većoj mjeri ženski sport, te promovirati ravnopravniji  odnos ženskog i muškog sporta (kroz financije, sponzorstva, medije), posebice  na rukovodećim pozicijama sportskih klubova, kako u Hrvatskoj, tako i u našoj Županiji.

Naime, prema preporuci Hrvatskog olimpijskog odbora, najmanje 40 % žena trebalo bi sudjelovati u upravnim tijelima sportskih klubova, no u Istarskoj županiji je taj postotak svega 5% , što je zabrinjavajuće. Nadalje, od oko 1000 trenera u Istarskoj županiji, svega je oko 15% trenerica, a od oko 800 sudaca i nadzornika, svega je oko 6 do 8% žena.  U skupštini Saveza sportova Istarske županije od 41 člana, svega su 2 žene, a u Izvršnom odboru, samo je 1 žena od 9 članova. U Istri radi oko 2500 sportskih djelatnika, dok je samo oko 10% žena među njima.

U zanimljivoj i polemičnoj raspravi sudjelovali su Patricia Smoljan, pročelnica županijskog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, Dario Koraca, tajnik saveza sportova Istarske županije, Desa Vrbanac, članica komisije za žene u sportu HOO-a, Jelena Vuković, proslavljena i uspješna paraolimpijka, Christina Quarantotto, trenerica ritmičko-gimnastičkog kluba iz Rovinja i istraživačica, Slavica Bonić, trenerica muškog rukometnog kluba Arena- Jadrograd, Sena Devović, glavna izvršna direktorica NK Istra 1961, Zohil Enzo, trener ženskog nogometnog kluba Istra-Žminj, Robert Matteoni, ugledni sportski novinar i komentator, Ružica Močibob, trenerica najboljeg ženskog kuglačkog  kluba iz Poreča, Marina Gržinić Burić, predsjednica plivačkog saveza IŽ i članica saveza sportova Istarske županije.

Ključni zaključci okruglog stola jesu da uprave sportskih klubova i sportskih saveza trebaju početi delegirati i prihvaćati daleko veće postotke žena u upravljačka tijela, da se sportašice, trenerice, sutkinje trebaju bolje organizirati i više lobirati da " probiju" muške prepreke u uključivanju i upravljanju sportskim sustavom, mediji bi trebali više pratiti i afirmirati ženski sport i postignuća sportašica, te tražiti dodatna sredstva iz državnog proračuna i HOO-a  isključivo za razvoj ženskog sporta.

Galerija fotografija