Okrugli stol "Da li je najmanje 40% žena na izbornim listama za lokalne izbore u Istarskoj županiji"

Okrugli stol "Da li je najmanje 40% žena na izbornim listama za lokalne izbore u Istarskoj županiji"

Dana 9. svibnja 2013. godine s početkom u 11.00 sati, u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije, Branka Žužić organizirala je Okrugli stol na temu zastupljenosti žena na izbornim listama za lokalne izbore 2013.

Bio je to nastavak Okruglog stola na temu "Uravnotežimo se!", koji je održan 22. studenog 2012., s ciljem poticanja predlagatelja lista da vode računa, sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova, o poštivanju ženske kvote kada budu krojili kandidacijske liste.

Na ovom okruglom stolu, nakon što su 2. svibnja 2013. godine predane liste, sudjelovali su predstavnici/ce Akcije mladih, HDZ-HDS, HSP AS, Hrvatskih laburista, IDS- HNS- Zeleni, Ladonje, SDP-HSU-HSLS-SDA, Stranke umirovljenika te ravnateljica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helena Štimac Radin.

Tijekom rasprave, istaknuto je kako je Istarska županija na prvom mjestu u Republici Hrvatskoj po zastupljenosti žena na kandidacijskim listama za Županijsku skupštinu, gradska i općinska vijeća. Ustanovljen je problem kod nedovoljnog kandidiranja žena za načelnice, gradonačelnice i županice.

Nakon ovih lokalnih izbora, očekuje se još veći postotak žena u tijelima predstavničke i izvršne vlasti u Istri, kao što je to ustanovljeno i nakon svakog izbornog ciklusa.

Zaključeno je da se putem saborskih zastupnika trebaju inicirati zakonske promjene, po kojima će stranke nakon parlamentarnih izbora 2015. biti financijski sankcionirane, te bi izborne liste, bez najmanje 40 % žena, trebalo isključiti iz izborne utrke.