Predstavljen Geoinformacijski sustav (GIS) Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije i web stranica projekta SHAPE

Predstavljen  Geoinformacijski sustav (GIS) Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije i web stranica projekta SHAPE

Geoinformacijskim sustavom (GIS) Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije, mogu se od danas koristiti građani. Djelatnici Istarske županije radili su na tom projektu od 2009. godine u suradnji s varaždinskom tvrtkom IGEA d.o.o. članicom IN2 grupe. U četvrtak, 16. svibnja 2013. godine, predstavili su ga novinarima.

Pročelnik Kabineta župana Miodrag Čerina u uvodnom je dijelu izrazio zadovoljstvo obavljenim poslom, jer će se na taj način uspostaviti kvalitetnija komunikacija s javnošću. Naime, kako je rekla ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije Ingrid Paljar, sustav će omogućiti djelotvornije i kvalitetnije praćenje stanja u prostoru.

Osim praktične pomoći građanima, GIS će olakšati posao  investitorima i građevinarima u iščitavanju osnovnih podataka koji su neophodni u njihovoj struci. Zavod će ga svakodnevno nadograđivati svježim podacima, kako bi se u svakom trenutku moglo kontrolirati stanje u prostoru. U taj je projekt, od 2009. godine do danas uloženo 650 tisuća kuna.

O tehničkom dijelu i načinu korištenja Geoportala GIS sustava govorio je viši informatički savjetnik u Kabinetu župana Božidar Rački. Geoportal (http://geoportal.istra-istria.hr) predstavlja točku povezivanja razdvojenih mrežnih servisa, interaktivnih karata GIS-a i kataloga metapodataka i jedinstvenu točku pristupa svim prostornim podatkovnim resursima koje posjeduje ili se stvaraju u IŽ. Na lokalnoj razini koristi od geoportala su višestruke: Istarska županija dobiva katalog svih prostornih podataka koji se vode u upravnim tijelima i ustanovama, podaci su pritom konsolidirani, katalogizirani i prilagođeni suvremenim normama i tehnologijama, što će omogućiti i ubrzati razvoj novih mrežnih usluga lokalne samouprave za građane i gospodarstvo. Građani i gospodarstvenici dobivaju brži, sadržajniji i jednostavniji pristup informacijama i prostornim podacima, čime je ujedno povećana transparentnost rada lokalne samouprave.

Na svakodnevnim primjerima opisao je tipične prednosti koje on pruža. Ukratko, GIS je skup opreme, programa i prostorno određenih podataka koji omogućava brzo i kvalitetno rukovanje, upravljanje, obradu i stvaranje novih informacija potrebnih za donošenje odluka u svim čovjekovim djelatnostima.

Uz Geoinformacijski sustav, predstavljena je i web stranica projekta SHAPE (http://shape.istra-istria.hr). Stranicu je predstavila stručna savjetnica za prirodne sustave u Zavodu i voditeljica u EU projektu SHAPE mr. sc. Latinka Janjanin. Istaknula je informativne prednosti web stranice, koja daje uvid u aktivnosti svih partnera u jadranskom okruženju, uključenih u projekt. SHAPE projekt je usmjeren na stvaranje osnova za zaštitu i održivi razvoj obalno-morskog okoliša. Strateški cilj projekta je razvijanje međusektorskog sustava upravljanja na temelju širokog biološkog pristupa, te integrirano upravljanje prirodnim resursima. Ovaj projekt započet je u ožujku 2011. godine, a bit će završen u veljači iduće godine.

Galerija fotografija