"Kuća za pisce - Hiža od besid" - poticajna za književno stvaralaštvo!

"Kuća za pisce - Hiža od besid" - poticajna za književno stvaralaštvo!

"Kuća za pisce - Hiža od besid", koja je svoja vrata otvorila 2009. godine, ispunila je dosada očekivanja, te je i dalje središte književnog stvaralaštva, na samo u sjedištu Kuće u Pazinu, već i u čitavoj Istri. Na konferenciji za novinare, održanoj u petak, 17. svibnja 2013. godine u pulskom sjedištu Istarske županije, predstavljen je program "Kuće za pisce - Hiže od besid", njezina web stranica (www.kucazapisce.hr) i  dobitnik nagrade "Edo Budiša". Tim je povodom, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, izrazio veliko zadovoljstvo aktivnostima koje provodi Kuća za pisce - Hiža od besid.

O programu rada i planovima "Kuće za pisce - Hiže od besid", za 2013. Godinu, govorila je njezina upraviteljica Iva Ciceran. Kuća  je od svog otvaranja namijenjena osobama koje se književnim stvaralaštvom bave općenito, od autora, prozaika, pjesnika i dramskih pisaca, do prevoditelja, teoretičara, povjesničara književnosti, publicista ili književnih znanstvenika. Trenutno u kući boravi austrijsko-turska književnica, inače stipendistica Austrijskog kulturnog foruma, Seher à‡akir, koja se kratko obratila novinarima na hrvatskom jeziku riječima:"Dobar dan! Drago mi je da sam u  Istri, sviđa mi se ovdje. Hvala!"  Gospođa à‡akir, za svog je boravka u Pazinu naučila i ponešto hrvatskog jezika, nije krila oduševljenje Kućom, kao ni  susretljivošću i srdačnošću istarskih ljudi.

S praksom ugošćavanja književnih stvaralaca nastavit će se i u nastavku godine. Iz programa za 2013. izdvajamo međunarodni susret  izdavača središnje Europe, ljetni program za turiste, te, na jesen, bogati program u povodu hrvatskog mjeseca knjige.

Član Programskog vijeća Hiže od besid, Branko Vasiljević, predstavio je web stranicu koja daje uvid u same aktivnosti Kuće, te preko koje se mogu pratiti sva dosadašnja zbivanja.

Na kraju konferencije, objavljeni su rezultati natječaja za nagrade "Edo Budišta". Komisija za dodjelu nagrade u sastavu Vanesa Begić, Neven Ušumović, Boris Koroman i Ivan Sršen, odlučila je da se nagrada dodjeli  Marku Pogačaru, iz Splita,  za djelo "Bog neće pomoći", u izdanju Algoritma. Obrazloženje o nagrađenom autoru i djelu dala je predsjednica komisije Vanesa Begić. Književnu nagradu "Edo Budiša" dodjeljuje Istarska županija mladom autoru (do 35 godina)  za najbolju zbirku kratkih priča.

Galerija fotografija