Podgorica: Održana peta upravljačka skupina, transnacionalni seminar i tematska radionica partnera u okviru projekta S.I.M.P.L.E.

Podgorica: Održana peta upravljačka skupina, transnacionalni seminar i tematska radionica partnera u okviru projekta S.I.M.P.L.E.

Podgorica - 8. - 9. svibnja 2013. godine, održana je peta upravljačka skupina, transnacionalni seminar i tematska radionica partnera u okviru projekta S.I.M.P.L.E., koji se sufinancira sredstvima iz programa IPA CBC Adriatic.

Uz predstavnike Istarske županije, vodećeg partnera u projektu S.I.M.P.L.E., sudjelovali su i ostali partneri: Regija Abruzzo, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore te Progetti sociali, kao i vanjski suradnici Joze Kajtazi, Predsjednik Zajednice Albanaca Istarske županije i Alojzija Slivar predstavnica Slovenskog kulturnog društva "Istra" Istarske županije.

Transnacionalni seminar i tematska radionica imali su kao glavnu temu manjine i edukaciju u jadranskim regijama - interkulturalni pristup.

U sklopu seminara je organiziran posjet predškolskoj ustanovi, dječjem vrtiću "Ljubica Popović" koji je pravi primjer multikulturalne sredine u kojoj se djeca, pripadnici raznih nacionalnih manjina, uče različitosti i poštovanju bez obzira na pripadnost,  rasu, boju kože ili jezik.

U radnom djelu seminara se razgovaralo o problemima u obrazovanju pripadnika raznih nacionalnih manjina a posebno o pripadnicima romske nacionalne manjine. Primjere prakse i sugestije su iznijeli profesori sa filozofskog i pravnog fakulteta te odgajateljice u vrtićima i osnovnim školama u kojima se potiče interkulturalni pristup nastavi. Kroz obrazovanje se štiti identitet i jezik kao jedan od elemenata identiteta te je neophodno krenuti od predškolskih ustanova kako bi se usadile prave vrijednosti djeci koja žive u multikulturalnim sredinama.

Na sastanku upravljačke skupine razgovaralo se o administrativnim i financijskim provedbama aktivnostima projekta, izradi smjernica, provedbi medijskih kampanja o implementaciji projekta tijekom 2013.godine, raspravi o fazama u provedbi istraživanja o ostvarivanju prava nacionalnih manjina, te je najavljen slijedeći sastanak partnera u sklopu projekta, koji će se održati u Sloveniji krajem listopada 2013. godine.