Oriano Otočan, Patricia Smoljan i Slavica Benčić Kirac primili izaslanstvo Vlade AP Vojvodine

Oriano Otočan,  Patricia Smoljan i Slavica  Benčić Kirac primili izaslanstvo Vlade AP Vojvodine

"Međunarodni festival pameti" novi je projekt u okviru kojega će Istarska županija i Autonomna pokrajina Vojvodina produbiti svoju suradnju i na području obrazovanja. Taj su projekt predstavnicima Istarske županije u četvrtak, 23. svibnja 2013. godine, predstavili potpredsjednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalnu zajednicu Deli Andor, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Mato Groznica i sekretar Odbora za budžet i javne službe Zdravko Živković.

Nakon što je Europska unija proglasila 2009. godinu kreativnosti i inovativnosti, svim državama članicama predloženo je da provode mjere za postizanje tog cilja, kao neophodnog uvjeta za društveni napredak i razvoj na dobrobit svih njezinih građana. Inicijalno, Festival je organiziran u srednjim školama u AP Vojvodini, a 2011.godine, natjecanju su pristupile i susjedne zemlje s kojima AP Vojvodina ima dobru prekograničnu suradnju. Danas "Međunarodni festival pameti" obuhvaća tisuću učenika iz pet europskih zemalja - Srbije, Rumunjske, Hrvatske, Slovačke i Mađarske. Osnovni je cilj Festivala pružiti šansu učenicima srednjih škola da pokažu koliko su kreativni i pametni, te koliko su sposobni za logičko razmišljanje i zaključivanje, bez prethodne pripreme, učenja i vježbanja. Natjecanje se odvija u vidu zabavne igre, pod sloganom " Probudi svoju kreativnost - razmišljaj inovativno", stoga nema pogrešnih rješenja, već samo boljih i najboljih. O onim najboljim odlučuje međunarodni stručni žiri, uz potpunu anonimnost autora.

U sklopu boravka u Istarskoj županiji, izaslanstvo Vlade AP Vojvodine posjetilo je dvije pulske srednje škole - Školu za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu i Gimnaziju Pula, koje sudjeluju u Festivalu.

Kako Istarska županija i AP Vojvodina surađuju u brojnim segmentima, gospodin Otočan je izrazio želju za suradnjom na projektima poput zavičajne nastave, manjinskih prava i civilnog društva, koji bi mogli biti korisni za daljnju regionalnu suradnju. To je u duhu dosadašnjih dobrih odnosa, koji su pridonijeli da je suradnja s AP Vojvodinom jedna od najplodonosnijih što ih Istarska županija ima s ostalim regijama.

Galerija fotografija