Pazin: Flego na prvoj koordinaciji s istarskim gradonačelnicima

Pazin: Flego na prvoj koordinaciji s istarskim gradonačelnicima

U pazinskom sjedištu Istarske županije, održana je prva koordinacija gradonačelnika Istarske županije, koju je sazvao novoizabrani župan Valter Flego.

Uz župana, koordinaciji su prisustvovali zamjenik župana Miodrag Čerina, te načelnik Uprave Istarske županije Valerio Drandić. Njih dvojica će ubuduće, u skladu sa svojim ovlastima, imati obaveze na sastancima koordinacije gradonačelnika - gospodin Čerina će biti odgovoran za društvene djelatnosti, a gospodin Drandić  za investicije, odnosno ekonomske djelatnosti.

Na koordinaciji se raspravljalo o ruralnom razvoju Istarske županije u prijelaznom razdoblju, osobito o poticajima namijenjenim poljoprivredi, šumarstvu, lovstvu. ribarstvu i vodnom gospodarstvu. Dogovoreno je da se do 30.lipnja donese odluka kojom se potvrđuje važnost dokumenata u svrhu primjenjivanja poticaja. Lokalne jedinice se obvezuju do tog datuma prijaviti Ministarstvu poljoprivrede sve poticaje koje  imaju u proračunu, kako bi ostvarile pravo za namjenska sredstva za ruralni razvoj. Nakon 30.lipnja poticajima će se baviti Europska komisija. Iz tog razloga, ova odluka je vrlo bitna da bude transparentna, te da predvidi sve ono što se u zadnjih nekoliko godina usvojilo, doneslo i ulagalo i  da  to bude prijavljeno u svrhu korištenja sredstava iz proračuna.

Raspravljajući o turizmu, dogovoreno je da se uvede 61 pozicija za besplatan pristup internetu. Riječ je o vrlo zanimljivom projektu, koji ne bi iziskivao velika ulaganja vlastitih sredstava, a u isto bi vrijeme donosio profit. Treba naglasiti da je to prvenstveno turistički projekt koji ide u smjeru davanja usluga gostima, ali i ostalim građanima.

Gradonačelnici su također raspravljali o novoj kategorizaciji cesta Istarske županije, te kandidiranju svega što bi trebalo biti u programu Hrvatskih cesta u naredne četiri godine. Jedna od velikih dobiti, za koju se dugo borilo, bila je kategorizacija stare državne ceste od Plovanije do Lima u županijsku, koja se zatim spaja na već postojeću državnu cestu. Vrlo je bitno da se na vrijeme izrade projekti, kojima Istarska županija može konkurirati za sredstva Europske unije.

Župan Flego je izrazio zadovoljstvo ovakvim načinom suradnje i komunikacije, te predložio da se koordinacije gradonačelnika sazivaju najmanje dva puta u tri mjeseca, i to u različitim gradovima. Slijedeća koordinacija bit će održana u Bujama, a domaćin će biti gradonačelnik Edi Andreašić.

Galerija fotografija