Otvaranje Sobe Jules Vernea - "VOYAGES EXTRAORDINAIRES" i interaktivna predstava Inspirit Junior

Otvaranje Sobe Jules Vernea - "VOYAGES EXTRAORDINAIRES" i interaktivna predstava Inspirit Junior

U sklopu održavanja Dana Jules Vernea u Pazinu, ove subote 29.06. u 18.30 sati, posjetitelji će po prvi put imati priliku doživjeti Sobu Julesa Vernea u sklopu Muzeja grada Pazina i Etnografskog muzeja Istre, te sudjelovati u predstavi Inspirit Junior uz prethodnu najavu.

Cilj projekta je upoznavanje posjetitelja s likom i djelom Julesa Vernea, te s  gradom koji mu je poslužio kao inspiracija. U  multimedijalnom prostoru Sobe Jules Vernea projicirat će se audio-video isječci koji prikazuju pazinsku epizodu "Mathiasa Sandorfa", te poveznicu između Pazina i Vernea.  U prodajnom prostoru posjetitelji  će moći kupiti originalni suvenir izrađen od strane kreativnih obrtnika iz ovog kraja, a koji će ih trajno podsjećati na Pazin, Istru i Julesa Vernea kao i promidžbene materijale projekta Istra Inspirit. Soba je zamišljena u maniri living history muzeja, a uključuje scenografiju radne sobe Jules Vernea obogaćenu izumima i likovima iz njegovih knjiga koji su nastali kao plod njegove bogate mašte. Stalni postav sobe prilagođen je svim uzrastima, a sastoji se od male Verneove knjižnice u kojoj su izloženi primjerci knjiga prevedenih na brojne svjetske jezike, karte, pisma, radni stol i dječji kutak.

Prostor bivšeg restorana bio je zapušten zadnjih dvadeset godina, a u pet mjeseci uređivanja prostor je doveden u stanje prekrasnog ambijenta u stilu Jules Verneovih priča. U uređenje Sobe Julesa Vernea bilo je uključeno 35 studenata treće godine sveučilišnog preddiplomskog interdisciplinarnog studija Kultura i turizam Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u vidu Pratikuma. Grad Pazin je omogućio instaliranje struje i vode u prostoru, te se pobrinuo za uređenje prilaza i osiguranje potrebnih uvjeta za korištenje objekta. Istarska županija je pomogla u nabavci rekvizita i materijala za sobu, dok je manje građevinske radove izvela tvrtka Kapitel d.o.o. iz Žminja u vidu donacije.

Svrha projekta je privući ciljne skupine školske djece svih uzrasta, obitelji s djecom, turiste svih dobnih skupina kao i studijske posjete, te omogućiti cjelogodišnju posjećenost.  Tijekom ljetnih mjeseci Soba Jules Vernea moći se razgledati kao dodatna ponuda Muzeja grada Pazina i Etnografskog muzeja Istre u sklopu postojeće cijene ulaznice, dok će se na jesen Soba nuditi vrtićima i školama po pristupačnim cijenama.

Svi zainteresirani za radionicu Inspirit Junior u subotu 29.06. od 18.30 do 19.30 sati mogu se javiti na e-mail: info@istrainspirit.hr.