Program Istarske županije povodom proslave ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju

Program Istarske županije povodom proslave ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju

PROGRAM ISTARSKE ŽUPANIJE POVODOM PROSLAVE ULASKA REPUBLIKE HRVATSKE U EUROPSKU UNIJU
"ISTRA BEZ GRANICA - ISTRA SENZA FRONTIERE"

U pulskom je sjedištu Istarske županije u četvrtak, 27. lipnja 2013. godine, predstavljen program povodom proslave ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju "Istra bez granica - Istra senza frontiere". Program su predstavili pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan i tajnik Obrtničke komore Istarske županije Eros Sorić.

Već u prvom doticaju s Hrvatskom, posjetitelji će na graničnim  prijelazima i aerodromima putem postavljenih prigodnih plakata znati da su dio povijesnog trenutka naše države.

Ulaskom u Europsku uniju, Istra će postati integralni dio unutar europskog prostora. Žiteljima Istre, život će biti umnogome olakšan, a posebno građanima uz granične prijelaze. O veličini tog trenutka na svoj će način  govoriti zanimljiva gastronomska ponuda i degustacija autohtonih proizvoda. Uz taj dio programa, održat će se niz protokolarnih susreta predstavnika pograničnih općina i gradova, te prigodnih primanja. U organizaciji tog dijela programa sudjelovat će gradovi Novigrad, Umag i Buje.

Središnji će događaj biti Svečana akademija Istarske županije, koja će se, 1. srpnja, s početkom u 19.00 sati održati u pulskom Domu hrvatskih branitelja.
  
Gospodin Sorić napomenuo je kako su zadovoljni što Hrvatska napokon ulazi u Europsku uniju, pa će se, tim povodom, potpisati Sporazum o suradnji  Obrtničke komore Istarske županije i slovenskih obrtničkih komora. To će značiti proširenje tržišta za istarske proizvode. S druge pak strane, treba računati s novim izazovima, što ih donosi  konkurencija na zahtjevnom europskom tržištu. No, kako je rekao, ne treba strahovati  od povećane konkurentnosti, jer čitav proces prilagodbe traje već duže vrijeme, tako da  nakon 1. srpnja neće doći do drastičnih promjena, kako što mnogi očekuju. 

Uz program proslave u Istarskoj županiji, ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju obilježit će se i u Bruxellesu ( program pogledati ovdje ).

Galerija fotografija