Otvorenje ljetnog seminara iz dokumentacijske lingvistike u sklopu projekta "Dokumentiranje i revitalizacija šest istriotskih idioma"

Otvorenje ljetnog seminara iz dokumentacijske lingvistike u sklopu projekta "Dokumentiranje i revitalizacija šest istriotskih idioma"

Danas je u Zajednici Talijana u Rovinju održana konferencija za novinare povodom otvorenja ljetnog seminara iz dokumentacijske lingvistike u sklopu projekta "Dokumentiranje i revitalizacija šest istriotskih idioma" (DIRŠII) čiji je nositelj Istarska županija.

Radi se o višegodišnjem projektu sveobuhvatnog jezičnog i kulturološkog dokumentiranja, digitalne obrade, znanstvene analize, te revitalizacije šest autohtonih istarskih romanskih idioma, koji se govore u mjestima Rovinj, Bale, Vodnjan, Galižana, Šišan i Fažana.

Dugoročna uspješnost projekta i održivost jezika osigurat će se educiranjem članova zajednice, te njihovim izravnim uključenjem u sve aspekte dokumentiranja i revitalizacije jezika. Planira se prikupljanje nekoliko stotina sati audio/video zapisa istriotskog jezika u svim njegovim dijalektnim varijacijama. Na taj će se način izraditi sveobuhvatan korpus jezika koji će obuhvaćati varijacije kroz prostor, vrijeme i govorne žanrove.

Uz nositelja, dožupanicu Benussi na otvorenju su nazočili i koordinatorica projekta, gospođa Cinzia Ivančić iz Zajednice Talijana grada Rovinja, voditeljica projekta, profesorica Zvjezdana Vržić iz New York University te profesor John V. Singler u svojstvu savjetnika također iz New York University.

Galerija fotografija