Župan Flego predstavio istarske projekte u Vladi i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture

Župan Flego  predstavio istarske projekte u Vladi i  Ministarstvu  pomorstva, prometa i infrastrukture

Istarski je župan Valter Flego dobio podršku premijera Zorana Milanovića za projekte od posebnog značaja za Istarsku županiju. Predstavljajući projekte, na primanju u Banskim dvorima, u ponedjeljak, 8. srpnja 2013. godine, župan Flego je izdvojio one koji su već u fazi izgradnje i treba im dodatni poticaj do finalne realizacije.

Na prvom je mjestu izgradnja nove Opće bolnice Pula, čija ukupna investicija  iznosi 800 milijuna kuna. Od Vlade je zatraženo državno jamstvo za HBOR-ov kredit.

Na Istarskom će se ipsilonu dionica Rogovići-tunel Učka graditi u punom profilu, a prometnica će dobiti  drugu cijev tunela. Bitno je podržati izmjene Zakona o koncesijama, što će omogućiti nesmetani nastavak izgradnje i donijeti  novu zaposlenost u iduće tri godine.

Predstavljajući projekte s područja obrazovanja, istaknut je prioritet   Sveučilišnog kampusa, te kvalitetno rješavanje pitanja prostora za medicinsku i glazbenu školu. Župan je zatražio da se Politehnika Pula uvrsti u program sufinanciranja veleučilišta iz proračuna RH, poput drugih javnih veleučilišta.
Kada je o Luki Pula riječ, bitno je da  Republika Hrvatska dodijeli zemljište Gradu Puli kako bi se kvalitetno razvijao lučki putnički terminal.

Veliko je značenje projekta  Kulturno-turističkog centra Muzil, u čije je uređenje, osobito zbog sređivanja  imovinsko pravnih odnosa, potrebno uključivanje nadležnih državnih institucija. Jednako tako, potrebno je zadržati participaciju  Hrvatskih voda u projektu Istarskog vodozaštitnog sustava.
Posebno je bilo riječi o pitanjima koja treba usuglasiti na razini  vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije, a tiču se uređenja državnih graničnih prijelaza, željeznice, vodoopskrbe i bolnice u Izoli.

Župan Flego danas će ( 9. srpnja ) u Ministarstvu  pomorstva, prometa i infrastrukture, predstaviti ministru Siniši Hajdaš Dončiću infrastrukturne projekte. Zatražit će produženje koncesije za Istarski ipsilon, gdje se planira nastavak izgradnje drugog kolnika na dionici Pazin - Učka početkom listopada ove godine.

Kada je o željezničkom prometu riječ, potrebno je  osigurati povezivanje s Rijekom i Republikom Slovenijom. Projekti u lučku infrastrukturu traže potporu Ministarstva za osiguranje sredstava iz EU fondova.

Na razini ministarstava Republike Hrvatske i Republike Slovenije valja utvrditi dinamiku realizacije povezivanja cestovne infrastruktura u graničnom pojasu istarske županije, pa tako i Republike Hrvatske.