Istarska županija i Grad Pula pokrovitelji kulturne manifestacije "Čarolija Izraela, ljeto u Istri"

Istarska županija i Grad Pula pokrovitelji kulturne manifestacije "Čarolija Izraela, ljeto u Istri"

"Čarolija Izraela, ljeto u Istri" program je kojim će  u Puli i Poreču, od 3. do 9. kolovoza, posjetitelji moći doživjeti dio Izraela kroz razne sadržaje, poput plesa, glazbe, fotografije i gastronomije. Program je najavio izraelski veleposlanik Yossi Amrani, na konferenciji za novinare, održanoj u četvrtak, 25. srpnja 2013. godine u pulskoj Gradskoj vijećnici, gdje su ga primili istarski župan Valter Flego, dogradonačelnica Pule Elena Puh Belci, te dogradonačelnica Poreča Nadia Štifanić Dobrilović.

Nakon tri godine gostovanja u Hrvatskoj, veleposlanik Yossi Amrani izrazio je veliko zadovoljstvo dolaska u Istru: "Sretni smo da ćemo biti gosti u Istri ove godine i održati tjedan dana kulturnih događaja u Puli i Poreču. Program je bogat i raznolik, svi događaji otvoreni su za javnost bez ulaznica na nekoliko lokacija u oba grada u kojima je povijest tako prisutna i puna života. Siguran sam da zanimljiv odabir predstava u tom posebnom okruženju obećava dobru zabavu. Pozivam Istrane i brojne turiste da nam se pridruže i uživaju."
Župan Flego je naglasio  kako Istra njeguje multikulturalnost, multijezičnost, te su programi, poput "Čarolija Izraela, ljeto u Istri" dobrodošli. Pohvalno se izrazio o programu i naglasio: "Ako je Sredozemno more mjesto dodira različitih naroda i civilizacija, more koje je oduvijek spajalo ljude koji žive na njegovim obalama, onda je kultura više od toga. U kulturnom je ozračju najlakše zbližavati različitosti i biti područje boljeg razumijevanja. Stoga pozdravljam inicijativu da se jednom takvom manifestacijom vrednuje ukupnost naših zajedničkih nastojanja u prožimanju vlastitih kultura u cilju zajedničkog nastupa, u kojem će svatko brižljivo čuvati  svoje posebnosti."

Ova godina posebna je za Izrael i zbog obilježavanja 65. godišnjice izraelske nezavisnosti te je program uistinu bogat raznolikim sadržajem među kojima je potrebno posebno istaknuti ženski vokalni kvintet Carmel a Cappella koji će u subotu otvoriti festival, zatim svjetski poznatog mentalista i "čitača" misli Liora Sucharda koji zna što razmišljaju hollywoodske zvijezde te je spreman razoružati i najveće skeptike. Za ljubitelje klasične glazbe potrebno je najaviti koncert gudačkog kvartet Carmel, te večeri opere i operete u predivnom ambijentu Kaštela. Poklonici fotografije imat će priliku pogledati izložbu izraelske fotografkinje Shai Ginott u Galeriji Cvajner, a posebno iznenađenje bit će kulinarski show chefa Shaul Ben Adereta na Forumu gdje će pripremati izraelske specijalitete poput falafela. Program je osmišljen na način da zaintrigira pripadnike svih generacija te prikaže širinu Izraela kao zemlje različitosti.
Program organizira izraelsko veleposlanstvo u Hrvatskoj , a pokrovitelji su istarska županije i Grad Pula.

Galerija fotografija