Program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 18. obljetnice Vojno-redarstvene operacije "Oluja" u Istarskoj županiji

Program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 18. obljetnice Vojno-redarstvene operacije "Oluja" u Istarskoj županiji

Predstavnici  Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te Istarske županije i Grada Pule predstavili su novinarima u  četvrtak, 1. kolovoza 2013. godine, program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 18. obljetnice Vojno-redarstvene operacije "Oluja".

Bogat program obilježavanja započinje u petak, kada će u Domu OSRH, biti otvorena izložba pod nazivom «Istra u Domovinskom ratu i aktivnosti udruga  proisteklih iz rata». Osim stotinjak fotografija, koje su svojevrstan dokument tog vremena, bit će izloženo 13 slika, uglavnom ulja na platnu, akademski obrazovanih autora. Taj dio izložbe ima humanitarni karakter, jer će se prodajom slika pomoći hrvatskim braniteljima slabijeg imovnog stanja. Izložba ostaje otvorena do 9. kolovoza.

Na sam dan Vojno-redarstvene  operacije "Oluja", 5. kolovoza, predstavnici udruga, županije i grada položit će vijence na Centralni križ Gradskog groblja i na spomenik poginulim braniteljima u parku Franje Josipa.

Po prvi će se puta održati mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije. U ponedjeljak, 5. kolovoza, mimohod će krenuti u 10.00 sati od spomenika poginulim braniteljima, proći kroz središte Pule do Doma OSRH. Uslijedit će zajedničko druženje svih sudionika u programu obilježavanja.

Program obilježavanja je ove godine bogatiji, i u njegovu će se realizaciju uključiti sve udruge proistekle iz Domovinskog rata, i na taj način pokazati zajedništvo, sa željom da takva obilježavanja postanu obaveza. Prigodni programi u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana hrvatskih branitelja održat će se i u ostalim istarskim gradovima.

Na inicijativu navijača Istre 1961, za sve branitelje bit će slobodan ulaz na nogometnu utakmicu Istre i Lokomotive. Kao zanimljivost izdvajamo mini maraton od Vodnjana do spomenika poginulim braniteljima u parku Franje Josipa, koji će trčati invalid Domovinskog rata, Vodnjanac Ivan Jaguštin.

Galerija fotografija