Sanitarna kakvoća mora na plažama - VII. uzorkovanje

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije je, u razdoblju od 11. do 14. kolovoza 2013. godine, proveo sedmo redovno uzorkovanje mora na plažama Istarske županije.
 
Ukupno je uzorkovano 203 uzorka mora na plažama od Savudrije do Brseča. Od ukupno 203 uzorka na 198 mjernih točaka zabilježena je izvrsna kakvoća mora što iznosi 97,54% od ukupno analiziranih uzoraka. More pogodno za kupanje sport i rekreaciju (dobra kakvoća mora, obilježena na karti zelenom bojom) zabilježeno je na dvije plaže. Zadovoljavajuća kakvoća mora u odnosu na standard propisan Uredbom o kakvoći mora za kupanje (NN br. 73/08)  zabilježena na tri plaže i to na slijedećim mjernim mjestima:

  • PU37, AC Stupice - južno od poluotoka, Općina Medulin,
  • PU47, AC Medulin - Restoran Financa, Općina Medulin i
  • RO05, AC Amarin - ispod aquagana, Grad Rovinj

Rezultati bakteriološke analize mora u uzorku uzetom na mjernom mjestu AC Stupice ukazuje da je broj izraslih kolonija crijevnih enterokoka i E. coli u razredu zadovoljavajuće kakvoće prema tablici br. 1. Uredbe o kakvoći mora za kupanje (NN br. 73/08) u kojoj su dati standardi za ocjenu kakvoće mora nakon svakog ispitivanja. U uzorku PU47 identificiran povećan broj izraslih kolonija E. coli, a u uzorku RO05 povećan broj izraslih kolonija crijevnih enetreokoka u odnosu na Uredbom propisan standard.

U niti jednom uzorku nije zabilježena nezadovoljavajuća kakvoća mora za kupanje, sport i rekreaciju.

Tijekom uzorkovanja je zabilježeno da se temperatura zraka kretala od 21 do 32,5 0C a temperatura mora od 21,0 do 25,2 0C.

Rezultati pojedinačnih ispitivanja objavljeni su na  web stranici Ministarstva zaštite okoliša i prirode (http://www.izor.hr/kakvoca/).