Župan Flego za dostojanstveno obilježavanje 70. obljetnice Rujanskih odluka

Župan Flego za dostojanstveno obilježavanje 70. obljetnice Rujanskih odluka

Župan Istarske županije Valter Flego i njegov zamjenik Miodrag Čerina sudjelovali su u radu  sjednice Predsjedništva Saveza antifašista boraca i antifašista Istarske županije, koja se održala danas u pazinskom Spomen domu.

Na sjednici je dogovoren program  obilježavanja 70. obljetnice Rujanskih odluka, najavljen izlazak zbornika "Istra u Titovo vrijeme", te raspravljalo o ostalim pitanja od zajedničkog interesa.

Župan Flego je istaknuo veliko značenje koje Rujanske odluke imaju u novijoj povijesti Istre, te će se  70. obljetnica njihovog donošenja obilježiti na dostojanstven način. Predložio je da se, tim povodom, održi zajednička sjednica Skupštine Istarske županije i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije. Taj su prijedlog članovi Predsjedništva prihvatili s velikim zadovoljstvom i odobravanjem.

Župan Flego je, nakon što su mu ukratko predstavili sadržaj zbornika "Istra u Titovo vrijeme", pozdravio tiskanje jedne takve knjige u kojoj će biti ovjekovječen dio novije istarske povijesti, koja je umnogome odredila naše sudbine. Izdavanje zbornika financijski će potpomognuti Istarska županija, zajedno s gradovima i općinama, obećao je Flego.

Župan je najavio svoje sudjelovanje na Forumu koji okuplja antifašističke saveze, što će se održati slijedećeg tjedna u Anconi. Bit će to prigoda da se istakne istarski doprinos antifašizmu, jer su se narodi Istre prvi u Europi suprotstavili fašizmu, već u njegovim začecima.  

Na kraju sastanka župan Flego izrazio je trajno opredjeljenje Istarske županije prema antifašističkim vrijednostima, te poručio kako su vrata njegovog ureda uvijek otvorena i da će se zalagati za rješavanje problematike antifašističkih boraca. Pritom, će se inzistirati na izjednačavanju u pravima s braniteljima Domovinskog rata.