Započela edukacija mladih o mogućnostima samozapošljavanja kroz ekološku poljoprivredu

Započela edukacija mladih o mogućnostima samozapošljavanja kroz ekološku poljoprivredu

U ponedjeljak 16. rujna, na Fakultetu za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" započela je petodnevna edukacija mladih u sklopu projekta "POPEYE", Promoting Organic Production Enhancing Youth Employment.

Projekt "Popeye" se bavi tematikom organske proizvodnje i mogućnostima zapošljavanja  mladih u tom sektoru, a namijenjen je mladima od 15 do 25 godina života. Financijski ga podržava Europska komisija kroz Program Mladi na djelu, Istarska županija je partner u projektu, a koordinira ga Asocijacija agencija lokalne demokracije ALDA kao glavni partner.

Upravni odjel za međunarodnu suradnju i Europske integracije zadužen je za provedbu projekta na razini Istarske županije, kroz međusektorsku suradnju s Upravnim odjelom za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo i vodoprivredu Istarske županije. Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Milan Antolović sudionicima je dao uvod u održivi ruralni razvoj te se osvrnuo na organsku poljoprivredu i mogućnosti razvoja na području Istarske županije.

Sudionici su već prvog dana radionice dobili vrijedna znanja iz sektora organske proizvodnje i od Nenada Kuftića, predavača iz udruge Istarski EKO proizvod koji je održao prezentaciju na temu proizvodnje poljoprivrednih kultura u Istri na ekološki način te kultura za kojima postoji potreba, a ne proizvode se u dovoljnim količinama, te je iznio potencijale samozapošljavanja mladih u tom sektoru.

Radionicu moderira gospodin Aldo Xhani suradnik iz agencije Asocijacija lokalne demokracije ALDA.

Idućih dana uslijedit će predavanje Gospođe Arlin Gobo iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područne jedinice Pula, koja sudionicima će predstaviti Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja mladih nezaposlenih osoba, te gospođe Irene Musi koja će voditi ICT trening u programima WORDPRESS i MAPS MARKER putem kojih će se izraditi Internet stranica u kojoj će se mapirati ekološki proizvođači u Istri.

U nastavku edukacije bit će odabrano 10 najmotiviranijih sudionika koji će sudjelovati i u daljnjim aktivnostima projekta.

Galerija fotografija