Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (22. rujna), župan Istarske županije Valter Flego sa suradnicima, zamjenikom župana Miodragom Čerinom i pročelnikom Kabineta župana Duškom Kišberijem, primio je službeno predstavnice Udruge Sigurna kuća Istra predsjednicu Jadranku Černjul sa suradnicama.

Župan Flego zahvalio se Sigurnoj kući zbog svega što čine kako bi obiteljskog nasilja nad ženama bilo čim manje, te na edukaciji i podizanju svijesti sugrađana kako bi se stvorilo javno mnijenje senzibilno na taj društveni problem.

"Važno je o tome govoriti i organizirati javne manifestacije kako obiteljsko nasilje nad ženama ne bi bilo tabu tema. Istarska županija će i nadalje snažno podupirati rad Sigurne kuće i Vaše aktivnosti koje promoviraju nenasilje. Previše se o tome šuti, no treba na razne načine upozoravati da nasilje postoji i da su nasilnici prisutni, a na nama, javnom sektoru je da do kraja osmislimo sustav kako pomoći žrtvama nasilja", istaknuo je između ostalog župan.

Kako je istaknula Jadranka Černjul predsjednica Sigurne kuće Istra u Hrvatskoj u prosjeku svakih 15 minuta jedna žena pretrpi obiteljsko nasilje, a mjesečno jedna žena postaje i žrtvom ubojstva, najčešće bračnog ili izvanbračnog partnera.

U Istri pod Udrugom Sigurna kuća Istra djeluju 3 tajna skloništa i dva ureda na javnim adresama, te je javno objavljen i broj telefona istarskog skloništa za žene žrtve nasilja 500 148.

Glasnogovornica Sigurne kuće Istra Branka Žužić apelirala je na župana da uloži svoj autoritet kod načelnika i gradonačelnika istarskih općina i gradova kako bi svi sudjelovali u sustavnom financiranju rada skloništa za žrtve obiteljskog nasilja.

Sigurna kuća Istra obilježit će već tradicionalnim puštanjem crnih balona i bučnim mimohodom kroz Pulu Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama te pozivaju građane da im se pridruže u petak 20. rujna u 10 sati, kada počinje okupljanje na Forumu, a zatim mimohod ide kroz ulicu Sergijevaca do Narodnog trga uz Tržnicu.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se s osnovnim ciljem da se društvo senzibilizira na problematiku nasilja nad ženama, te kako bi se poslala jasna poruka da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku.