Svečano potpisivanje Sporazuma za projekt Alterenergy s Buzetom i Novigradom

Svečano potpisivanje Sporazuma za projekt Alterenergy s Buzetom i Novigradom

u Centru za EU i međunarodnu suradnju u Balama, dana 23. rujna, održana je svečanost potpisivanja Sporazuma o suradnji Istarske županije s gradovima Buzetom i Novigradom na projektu Alterenergy, kojim se promiče energetska održivost s naglaskom na male zajednice Jadrana, kroz integrirano i održivo upravljanje energetskim resursima i proizvodnju obnovljive energije.

Župan Istarske županije Valter Flego zahvalio je gradonačelnicima na inicijativi što su se pridružili projektu, te je naglasio kako je ovo prvi strateški energetski projekt Istarske županije u okvirima IPA međunarodnog programa, ali sigurno ne i posljednji, obzirom da je cilj Istarske županije kao i Europske unije do 2020. godine povećati energetsku efikasnost općenito. Župan je istaknuo zadovoljstvo što će konkretne mogućnosti od projekta imati građani, a osobito poduzetnici. 

Sporazum o suradnji potpisali župan Istarske županije mr.sc. Valter Flego i  gradonačelnici Novigrada i Buzeta Anteo Milos i Siniša Žulić.

Potpisnici su izrazili zadovoljstvo započetom suradnjom i aktivnostima koje se planiraju provesti u polju energetike. Istarska županija je u sklopu projekta Alterenergy u veljači objavila Javni poziv za iskaz interesa od strane gradova i općina, te odabrala gradove Buzet i Novigrad kao ciljane zajednice u kojima će se provoditi aktivnosti projekta.

Radi se o edukacijama za stanovništvo i poduzetnike o obnovljivim izvorima energije i mogućnostima financiranja iz fondova EU, izradi integriranog plana energetske učinkovitosti (SEAP), izradi studije izvedivosti nekoliko specifičnih energetski učinkovitih konverzijskih shema i izradi studije energetske procjene. Investicija u iznosu od 200.000,00 eura investirat će se u pokazne modele energetske učinkovitosti ili obnovljivih izvora energije.

Projekt Alterenergy prvi je strateški projekt financiran iz programa IPA Jadranska prekogranična suradnja. Traje 48 mjeseci, vrijednost mu je 12.499.600,00 eura, što je najveći budžet do sada, a za Istarsku županiju predviđen je budžet od 498.200,00 eura.

Galerija fotografija