Brussels, Open Days 2013

Brussels, Open Days 2013

Od 7. do 10. listopada 2013. održava se u Bruxellesu manifestacija Open Days 2013 - 11. Europski tjedan regija i gradova, povodom koje Istarska je županija aktivno uključena, putem njezinog Predstavništva pri EU institucijama, u organizaciji mnogobrojnih događanja te sudjelovanjem njezinih predstavnika na istima.

Istarska delegacija, na čelu sa županom Valterom Flegom i sastavljena od pročelnika za međunarodnu suradnju i EU poslove, Oriana Otočana, gradonačelnika Grada Pule, Borisa Miletića, direktora Istarske razvojne agencije, Borisa Sabattija i pročelnika za gospodarstvo i EU projekte Grada Vodnjana, Ezia Pinzana, otvorila je ovogodišnju manifestaciju Open Days sudjelovanjem u ponedjeljak 7. listopada, u Europskom parlamentu, na konferenciji o perspektivama teritorijalne suradnje 2014-2020 s posebnim osvrtom na očekivanja nakon ulaska Hrvatske u EU.

Konferenciju, pod organizacijom European Project Association-a, otvorio je hrvatski eurozastupnik Marino Baldini, ujedno i pokrovitelj ovog događanja.

Župan Flego, prilikom njegovog izlaganja, naglasio je kako Istarska županija predstavlja vodeću hrvatsku regiju što se tiče iskorištavanja fondova u pretpristupnom razdoblju i u aktivnosti međunarodne suradnje. Istaknuo je kako jedan od ključnih čimbenika za regionalni razvoj jest poticanje malog i srednjeg poduzetništva te da će u novom programskom razdoblju prekogranična suradnja s bliskim i susjednim regijama predstavljati jedan od ključnih prioriteta i izazova Istarske županije. 

Uz župana Flega, svoji su doprinos raspravi dali potpredsjednica Odbora regija EU, Mercedes Bresso, predsjednik poljske regije Lodzkie, Witold Stepien, predsjednica Skupštine europskih regija, Hande Ozsan Bozalti, predsjednik Regionalnog vijeća Friuli Venezia Giulie, Franco Iacop, te drugi.

U sklopu konferencije nagrađeni su dionici koji su, u periodu 2007-2013, značajno doprinijeli regionalnom i lokalnom razvitku. Istakle su se važne europske ličnosti, kao Mercedes Bresso, bivša predsjednica te trenutna potpredsjednica Odbora regija EU, među kojima odlikovan je i pročelnik za međunarodnu suradnju i EU poslove Istarske županije Oriano Otočan.

Istarska županija, nakon Grada Zagreba, najrazvijenija je hrvatska regija koja broji preko 320 projekta. Ulaskom Hrvatske u EU, Istra je postale regija bez granica, izjavio je Otočan.

Istom su se prilikom nagradili i najbolji projekti financirani Instrumentima pretpristupne pomoći -IPA u razdoblju 2007-2013. U ovom se kontekstu našao projekt KEY-Q Agencije za ruralni razvoj Istre - AZRRI. Priznanje, u ime AZRRI-a, uručeno je Jasenki Kapuralin koja je ujedno prisutnima predstavila dostignute rezultate projektom.

Istoga dana, u jutarnjim satima, održan je susret istarske delegacije s predstavnicima Stalnog predstavništva RH pri EU zaduženi za poljoprivredu i ruralni razvoj te ribarstvo. Tijekom sastanka raspravljalo se o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici u novom financijskom okviru 2014-2020, o procesu dodijele europske oznake izvornosti Istarskom pršutu, koji se dovodi kraju, te o implikacijama za istarske obalne gradove vezane ulaskom u EU.

Na drugoj lokaciji, u vidu jačanja započete suradnje, održan je bilateralni susret istarske delegacije pod vodstvom župana Flega i delegacije Vlade Vojvodine predvođena predsjednikom Vlade Bojanom Pajtićem.

Također, s ciljem jačanja bilateralnih odnosa, u popodnevnim održat će se radni sastanci s češkom pokrajinom Usti, s poljskom regijom Lodzkie, te s Peterom Freidrichom, ministrom za europske i međunarodne poslove njemačke federalne države Baden-Wurttemberg.

Galerija fotografija