Održan dvodnevni "Susret prijateljstva" osoba s intelektualnim teškoćama

Održan dvodnevni "Susret prijateljstva" osoba s intelektualnim teškoćama

11. sportsko-rekreativni i kulturni susret osoba s intelektualnim teškoćama "Susret prijateljstva", održan je u Puli  9. i 10. listopada 2013. godine. Susret je organizirala Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije - Pula u suradnji s Dnevnim centrom za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula, a pod pokroviteljstvom Istarske županije. Glavni cilj susreta je psihosocijalna rehabilitacija i integracija osoba s intelektualnim teškoćama u širu društvenu zajednicu, te uspostavljanje interakcije između osoba s intelektualnim teškoćama i djece predškolske i školske dobi.

Susret se sastojao od glazbeno-scenskog i sportsko-rekreativnog programa. Glazbeno-scenski program bio je sastavljen od recitatorskih, plesnih i glazbenih točaka, a nastupili su vrtići, škole, ustanove i udruge. Susretom je obuhvaćeno više od 600 sudionika. Nastupili su korisnici Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula, Centra za rehabilitaciju Pula, Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda - Pula, Centra za rehabilitaciju Rijeka, Doma za psihički bolesne odrasle osobe "Vila Maria", članovi Udruge civilnih invalida - inkluzija Pula i Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju. Također, svoj obol svečanosti dali su učenici Škole za odgoj i obrazovanje Pula, osnovnih škola Kaštanjer, Vidikovac, Veruda, Monte Zaro, Šijana, Marčana, Vodnjan-Scuola elementare Dignano, "Vladimir Nazor" Krnica, "Dr. M. Demarina" PO Ližnjan i Šišan, srednja Medicinska škola Pula, polaznici dječjih vrtića Rapčići iz Žminja, Bubamara iz Ližnjana, "Vrtuljak" iz Marčane, te iz Slovenije VDC Muc .

Sportsko-rekreativni program u kuglanju i boćanju obuhvatio je 60-ak natjecatelja podijeljenih u 16 timova - 8 timova po tri natjecatelja u boćanju, te osam timova po tri natjecatelja u kuglanju.

U ekipnom natjecanju u kuglanju najbolji su bili Puljani iz  Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula, drugo mjesto su osvojili Centar za rehabilitaciju Rijeka i treće Udruga roditelja osoba  s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije - Pula.

U natjecanju pojedinačno u kuglanju prvo mjesto je osvojio Milivoj Šepić iz Centra za rehabilitaciju Rijeka, drugo i treće mjesto osvojili su korisnici Marina Belušić i Marino Kramar iz Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula.

Najbolji tim u boćanju su korisnici Doma za psihički bolesne odrasle osobe "Vila Maria", drugo mjesto pripalo je natjecateljima iz Centra za rehabilitaciju Rijeka, a treće timu pulskog Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda - Pula.

Najbolji koštador je Sara Runko iz Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda - Pula, a najbolji izbijač je Luciano Škrinjar iz Doma za psihički bolesne odrasle osobe "Vila Maria".

Inače, Udruga roditelja osoba  s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije obilježava 22 godine aktivnog rada, te broji 414 članova, od toga 165 osoba s tjelesnim i mentalnim teškoćama, a Dnevni centar za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula obilježava 19. godišnjicu svog postojanja i broji 40 korisnika.

Organizatori zahvaljuju volonterima Crvenog križa Pula i učenicima srednje Medicinske škole Pula, te svim donatorima.

Galerija fotografija