Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje održani u Labinu

Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje održani u Labinu

Na državnoj i svehrvatskoj smotri Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje, održanoj u nedjelju, 13. listopada 2013. godine u Osnovnoj školi "Ivo Lola Ribar" u Labinu, vrednovane su sve one vrijednosti koje pridonose upoznavanju i  očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, te u konačnici, iskazano poštovanje prema kruhu, tradicionalnim načinima njegove pripreme, kroz  očuvanje običaja i  nacionalne kulturne baštine. Organizator manifestacije, koja bilježi svoje 22. izdanje,  je  Udruga  Lijepa naša a domaćini Grad Labin i Istarska županija, a pokrovitelj Hrvatski sabor.  

Na toj hvalevrijednoj manifestaciji, Istarsku su županiju predstavljale  zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko i  Patricia Smoljan,    pročelnica Upravnog  odjela za obrazovanje sport  i tehničku kulturu. Gospođa Rajko je istaknula kako "obilježavanje Dana kruha i dana zahvalnosti za plodove zemlje ima veliki značaj u razvoju i razvijanju pozitivnih vrijednosti i stavova kod naših najmlađih. Ovakve manifestacije bude u našim mladim naraštajima pozitivan odnos prema prirodi, prema zemlji, prema stvaranju dobrih navika i podizanju ekoloških navika u cjelini. Kroz ovakve manifestacije mladi će učiti više cijeniti trud svojih starijih, učimo ih njegovanju tradicije i običaja svoga kraja, svoga zavičaja. Zato ovakve manifestacije treba podržavati od najniže razine, od vrtića i osnovnih škola."

Na ovogodišnjem obilježavanju Dana kruha u vrtićima,  okupilo se oko 400 sudionika, iz svih krajeva Hrvatske, te  iz hrvatskih škola u Bosni i Hercegovini, Vojvodini i Mađarskoj.

Tematska izložba na više od 70 štandova, mozaik koji su kreirale vrijedne ruke mladih i njihovih mentora, roditelja i baka, teško da je nekog od brojnih posjetitelja ostavila ravnodušnim. Kruh svih vrsta i oblika našao se na štandu svakog izlagača, a okružile su ga štrudle, kolačići, autohtoni specijaliteti od njoki i fuži do mlinci i štrukli, voće i povrće, drevni recepti, ručni radovi, stari pribori i alati.

Procesiju od škole do crkve Gospe Fatimske predvodio je porečko-pulski biskup u miru Ivan Milovan. Služena je i sveta misa s prinosom darova.

Dani kruha - dani zahvalnosti obilježavaju se u listopadu diljem Hrvatske u osnovnim i srednjim školama, dječjim vrtićima, đačkim domovima te u ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju.

Galerija fotografija