AdriaMuse - Muzeji izvan svojih zidina

AdriaMuse - Muzeji izvan svojih zidina

Realizirane aktivnosti projekta AdriaMuse predstavili su u četvrtak, 17. listopada 2013. godine  u prostorijama Multimedijalnog centra Luka u Puli Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, Ketrin Milićević Mijošek iz novigradskog Muzeja Lapidarium, te muzejska pedagoginja Muzeja Grada Umaga Barbara Crnobori.

Viša stručna suradnica za međunarodnu suradnju i koordinatorica projektnih aktivnosti Istarske županije Sandra Ilić predstavila je aktivnosti Istarske županije u sklopu projekta koje su rezultirale razvojem promotivnih materijala i transnacionalne komunikacije, umrežavanjem aktivnosti turističkih operatera i kulturnih djelatnika, kao i umrežavanjem muzeja širenjem informatičke potpore te promocijom muzeja i događanja u njima. Od promotivnih materijala Istarska županija priredila je projektnu komunikacijsku strategiju, projektni logo i knjigu standarda, višejezične brošure, letak, internetsku stranicu te dokumentarni i projektni film. Koordinatorica projektnih aktivnosti prezentirala je i internet stranicu projekta: www.adriamuse.org koja donosi i jednu zanimljivost: videoigrice za djecu vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta s temama istarskih muzeja - Učimo povijest kroz igru.

Igricu AdriaMuse Puzzle demonstrirala je Lena Drobac, iz vrtića Cvrčak iz Pule, dok je igricu AdriaMuse Geolocator demonstrirao Dino Odobašić, učenik IV. b razreda OŠ Monte Zaro. Oboje su pobjednici natjecanja koje se u njihovom vrtiću odnosno školi održalo u periodu od 10. do 16. listopada 2013.

Akcija Učimo kroz igru o povijesti i o muzejima, organizirana je s ciljem popularizacije muzeja i muzejske građe kroz interaktivnu internet igricu namijenjenu najmlađima i njihovim odgajateljima i nastavnicima razredne nastave. Pitanja i građu igrica priredile su muzejske pedagoginje Katarina Pocedić i Barbara Crnobori. Za igricu AdriaMuse Puzzle Istarska županija je zajedno s ravnateljicom pulskog vrtića Cvrčak, Elenom Orlović i njezinim odgajateljima organizirala grupu od 10-ak djece koja su u ulozi malih arheologa online slagali puzle muzejskih predmeta. Pobjednica je na dar dobila slikovnicu.

U dogovoru s ravnateljicom Brankom Sironić i mentoricama Karmen Grgurić i Rosanom Cerin u igri Geolocator sudjelovalo je 10-ak učenika OŠ Monte Zaro i okušalo se u interaktivnom lovu na muzejske predmete određujući gdje se pojedini predmet nalazi i iz kojeg razdoblja datira. U ovoj se igrici također boduje točnost, ali i brzina, a pobjedniku je kao nagrada uručen tablet. Svi ostali sudionici na poklon su dobili paket AdriaMuse izdanja.

U sklopu projekta sufinancirana je i izrada komunikacijske strategije te novog logotipa uz pripadajuću knjigu standarda za Povijesni i pomorski muzej Istre.  Županija je podržala muzeje diljem Istre u njihovom uključivanju u Euromuse mrežu, te su u dijelu projekta pod nazivom Muzeji izvan svojih zidina sufinancirana predavanja talijanskih stručnjaka u okviru međunarodnog festivala antike - Sepomaia Viva, gostovanje talijanske umjetnice na festivalu vizualnih umjetnosti Arterija. Organizirana je i sufinancirana izložba u okviru Međunarodne regate Pesaro - Rovinj u organizaciji Kuće o batani. Uz navedene aktivnosti Istarska županija je organizirala niz seminara i radionica s eminentnim stručnjacima iz Velike Britanije koji su razmijenili svoja iskustva o muzejima, muzejskim postavima te o sakupljanju muzejskih predmeta sa svojim kolegama iz Istre.