Razvitak bilateralne i regionalne suradnje u zaštiti ljudskih prava i prava nacionalnih manjina

Razvitak bilateralne i regionalne suradnje u zaštiti ljudskih prava i prava nacionalnih manjina

U prigodi prvog službenog susreta predsjednika Republike Hrvatske dr.sc. Ive Josipovića i predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, zamjenik župana Istarske županije Miodrag Čerina, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, načelnik Općine Medulin Goran Buić, dekani Fakulteta političkih znanosti, odnosno nauka, Sveučilišta u Zagrebu i Univerziteta u Beogradu prof. dr. Nenad Zakošek i prof.dr. Ilija Vujačić, te predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer, potpisali su u Beogradu Okvirni sporazum o suradnji na promicanju i razvitku bilateralne i regionalne suradnje, u području zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina.

Polazeći od dosadašnje uspješne suradnje na organizaciji Regionalne škole manjinskih prava, koja se već četiri godine održava u Medulinu, potpisnici su istaknuli regionalnu suradnju na području manjinskih prava kao važan sadržaj demokratskog razvoja svake države, te element kohezijske politike Europske unije.

Namjera potpisnika je zajednička priprema i realizacija projekata i programa znanstvenih istraživanja, izdavaštva i edukacije o ljudskim pravima i pravima nacionalnih manjina.

Cilj suradnje je zajedničko sudjelovanje potpisnika Okvirnog sporazuma i drugih zainteresiranih subjekata na izradi projekata koji se mogu kandidirati za sufinanciranje na nacionalnim razinama, iz strukturnih, odnosno predpristupnih fondova Europske unije, ili drugih međunarodnih organizacija.

Prioritet suradnje bit će izrada prijedloga te realizacija programa i projekata koji su prvenstveno usmjereni na istraživanje ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, na edukaciju, zatim izdavačku djelatnost kao i druge teme od zajedničkog interesa potpisnika Okvirnog sporazuma.