Osnovana Koordinacija za institucionalizaciju zavičajne nastave Istarske županije

Osnovana Koordinacija za institucionalizaciju zavičajne nastave Istarske županije

U sjedištu Istarske županije u Puli, danas 28. listopada 2013. godine održana je osnivačka sjednica Koordinacije za institucionalizaciju zavičajne nastave, kojom predsjeda župan Istarske županije mr. sc. Valter Flego.

Zamjenik predsjednika Koordinacije je prof.dr.sc. Robert Matijašić, sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Odjela za humanističke znanosti, a ostali članovi koordinacije su Viviana Benussi, zamjenica župan, Miodrag Čerina, zamjenik župan, Giovanni Radossi, direktor Centra za povijesna istraživanja Rovinj, Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre i Noel Šuran, umjetnik i kulturni animator.

U radu Koordinacije sudjelovali su i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan, te pročelnik Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica.

Župan Istarske županije mr.sc. Valter Flego otvorio je osnivačku sjednicu koja je sazvana na njegovu inicijativu kako bi se konstituirala Koordinacija za institucionalizaciju zavičajne nastave te je naglasio kako je time prvi korak u uspostavi zavičajne nastave pri odgojno-obrazovnim ustanovama Istarske županije, učinjen.

Izviješteno je kako su razgovori oko sustava zavičajne nastave započeli prije dva mjeseca, a u međuvremenu osnovani su i Savjet za gospodarstvo, te Savjet za umirovljenike Istarske županije.

Koordinacija je osnovana na prijedlog župana te su osnovne ideje, namjere i ciljevi otvoreni za prijedloge članovima Koordinacije, dok su temeljne prijedloge ideja, namjera i ciljeva izradili zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi, zamjenik župana Miodrag Čerina, kao i pročelnici Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, te Upravnog odjela za kulturu.

Prijedlog iz Istarske županije je da Koordinacija djeluje kroz 10 potkomisija, stručnih tijela od kojih će svaka raditi svoj, određeni dio posla. Župan Flego vjeruje kako će program zavičajne nastave biti jako dobro prihvaćen u javnostima, što je razvidno kroz prijave na javnom pozivu i predlagatelje, a prijavili su se kako pojedinci, tako i udruge, škole, te druge institucije. Župan drži da projekt zavičajne nastave ima dobru startnu poziciju, upravo iz razloga što nije namjera išta nametati. Naime, namjera je da ljudi u Istri zavičajnu nastavu vide kao svoj projekt. Župan se nadalje zahvalio svima na iskazanom interesu i prihvaćanju članstva u Koordinaciji.

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica ističe kako je osnovna ideja načelo dobrovoljnosti i postupnosti. Napomenuo je kako vrtići i škole već jako puno rade te je potrebno to već postojeće nadograditi i usustaviti.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan istaknula je kako će se program provoditi postupno kroz četiri školske godine. Osobito je važnim istaknuto, a na čemu se je već počelo raditi, prikupljanje svih programa i projekata koji se već po toj tematici provode u svim odgojno-obrazovnim ustanovama u Istarskoj županiji te posebni ciljevi. Intencija je, kako je istaknula pročelnica Smoljan, već 2013./2014. godine započeti s implementacijom zavičajne nastave u Istarskoj županiji kroz pilot projekte, eksperimentalno. U nastavne kurikulume uveli bi se razni oblici zavičajne nastave iz godine u godinu.

Zamjenica župana Viviana Benussi također je istaknula kako već podosta materijala za zavičajnu nastavu u Istri ima, međutim naglasila je da pored dobrih ideja treba izraditi kvalitetne didaktičke materijale, prvenstveno za vrtiće i niže razrede osnovne škole.
Zamjenik župana Miodrag Čerina ustvrdio je kako je napravljena načelna inventura onog što se radi po odgojno-obrazovnim ustanovama, što je velik posao kojeg svakako valja produbiti. Usporedio je rad na programu zavičajne nastave s radom na Istarskoj enciklopediji po značaju, ali i po obimu posla, čime je još jednom podcrtao važnost zavičajne nastave te povezivanja svih programa i odgojno-obrazovnih ustanova.

Župan Flego naglasio je kako je u ovom projektu, na kojemu već sada radi određen broj stručnjaka, osim znanja i volje i puno energije i ljubavi. Potrebno je prepoznati ono kvalitetno što se do sada radilo te usmjeriti da rad i ideje idu u dobrom smjeru, ka određenim ciljevima, mišljenja je župan.

Zamjenik predsjednika koordinacije prof.dr.sc. Robert Matijašić osvrnuo se na potrebu predlaganja stručnih tijela Koordinacije u što skorijem roku.

Galerija fotografija