2,9 milijuna eura istarskim korisnicima programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC CBC

2,9 milijuna eura istarskim korisnicima programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC CBC

Pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i eurointegracije Oriano Otočan, zajedno s kolegama pročelnicima Upravnog odjela za održivi razvoj Josipa Zidarića, Upravnog odjela za kulturu Vladimira Torbice, kao i direktorom Istarske razvojne agencije dr. Borisom Sabattijem, predstavio je rezultate prvog natječaja za Strateške projekte u sklopu programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC CBC, putem kojeg će Istarska županija te partneri i korisnici, IDA - Istarska razvojna agencija i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, dobiti okvirno 2,9 milijuna eura bespovratnih sredstava kroz provedbu 5 projekata.

Kako je istaknuo pročelnik Otočan program IPA Adriatic naš je najizdašniji program prekogranične suradnje, te nam je 5 projekata uspješno evaluirano: Drinkadria za zaštitu izvorišta pitke vode, HERA za turizam s naglaskom na održivo upravljanje i marketing prirodnih i kulturnih bogatstava, EA SEA WAY za infrastrukturu i poboljšanje putničkog pomorskog prometa, Holistic za zaštitu i sprječavanje rizika od požara te Smart Up za inovacije kao ključa ekonomskog razvoja u jadranskoj regiji.

U proteklom sedmogodišnjem razdoblju istarski korisnici su putem IPA Adriatic programa prekogranične suradnje privukli 11, 4 milijuna eura. Kroz ovaj posljednji natječaj financirat će se ukupno 9 projekata u Republici Hrvatskoj, od kojih 5 iz Istarske županije.

Koordinatorica IPA Adriatic programa Patrizia Bosich pojasnila je kako je ovo prvi javni poziv za strateške projekte, a nakon prve faze iskazivanja interesa i podnošenja skraćene verzije projekata, kada su evaluirani projekti i formirana partnerstva prekogranične suradnje, uslijedila je  razrada potpune aplikacije projekata i proračuna. Strateške teme, pojasnila je bile su, razvoj inovacija u poduzetništvu, zaštita morskog i obalnog područja, kulturno nasljeđe i održivi turizam. Istarska županija sudjelovat će u realizaciji projekata s jednom trećinom odobrenih sredstava.

Projekt HERA namjerava promicati održivi turizam koji se temelji na zajedničkoj kulturnoj baštini, pa stoga i nosi simbolično ime Zeusove supruge koja je čuvala kulturnu baštinu, pojasnio je pročelnik Torbica, kao i to da je cilj brendiranje okolojadranskog prostora, razvoj novih kulturno-turističkih ruta, te opremanje posjetiteljskog centra na pulskom Kaštelu, točnije u okvirima Povijesno-pomorskog muzeja Istre, gdje će vodosprema postati novi suvremeni multifuncionalni prostor, a vrijednost projekta za istarsku županiju je 550.000 eura.

Drinkadria je projekt kojeg je aplicirala Istarska županija zajedno s Istarskim vodovodom iz Buzeta na području zaštite izvorišta pitkih voda, a za što će veći dio novca otići Vodovodu u Buzet, u iznosu 700.000 eura, dok će Istarskoj županiji za projekt biti dodijeljeno 170.000 eura.

Projekt Holistic poslužit će za izradu projektne dokumentacije za izgradnju protupožarnog broda, u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Istarske županije, te je vrijedan 475.000 eura. Namjera je Istarske županije po završetku dokumentacije, kandidirati i samu izgradnju broda pri  međunarodnim fondovima.

Projekt EA SEA WAY vrijedan je također za istarske partnere 550.000 eura te se njime želi poboljšati putnički promet, a uključene su i Lučke uprave Pule i Rovinja, gdje će se sanirati pristaništa, odnosno izvidjeti mogućnost poboljšanja i uspostavljanja putničkih pomorskih linija, kako kratkih pomorskih linija, tako i kruzer linija, pojasnio je pročelnik Zidarić.

SMART INNO projekt je vrijedan 450.000 eura za istarske partnere te donosi inovaciju u spajanju poduzetništva s istraživanjem i razvojem, pojasnio je dr. Sabatti, kao i to da je uz Istarsku razvojnu agenciju IDAu, uključeno i pulsko Sveučilište. 

Sama implementacija projekata započet će po potpisivanju partnerskih ugovora, početkom 2014. godine i trajanje projekata je od 24 do 30 mjeseci.

Provedbom ovih projekata osim već spomenutih dobrobiti, korisno je i to što će se na svakom projektu zaposliti po jedna nova osoba, a to ujedno znači i edukacija jednog novog stručnjaka, kao i priprema za projekte koji će se aplicirati na Strukturne fondove EU.

Galerija fotografija