Istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić primili rektora Internacionalnog univerziteta Travnik sa suradnicima

Istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris  Miletić primili rektora Internacionalnog univerziteta Travnik sa suradnicima

Ulažući u znanje razvijamo svoj kraj i svoje posebnosti - rekao je istarski župan Valter Flego na primanju što ga je, zajedno s pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem, priredio za akademika prof. dr. Ibrahima Jusufranića, rektora Internacionalnog univerziteta Travnik i Zorana Matoševića, pomoćnika ministra za obrazovanje srednjebosanskog kantona. 

Ulaskom u Europsku uniju Hrvatskoj se otvaraju nove razvojne mogućnosti i u tom će pogledu biti više prostora za suradnju između Istarske županije i Srednjebosanskog kantona / županije Središnja Bosna - bio je optimističan župan.

Zahvaljujući na riječima dobrodošlice, akademik Jusufranić je rekao kako će u Travniku prenijeti poruke sa susreta. Potom je predstavio Internacionalni univerzitet Travnik, u čijem se sastavu nalazi šest fakulteta, na kojima studira oko dvije i pol tisuće studenata, među kojima mnogi iz Hrvatske. Univerzitet je dobio nekoliko vrijednih međunarodnih priznanja, a najznačajnije je europska nagrada Povelja F.E.S.T. 2012. za doprinos u razvoju grada Travnika. Izrazio je želju da se, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, omekšaju međudržavne granice sa susjedima. Tim više, jer Bosna je tradicionalno orijentirana na Hrvatsku i, kako je naglasio, dobro je da u susjedstvu imamo zemlju na koju se može osloniti i ugledati.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić, pohvalio je suradnju koju travničko sveučilište ima s pulskim Ekonomskim fakultetom, te istaknuo kako smo se, tek nedavno, u Istri izborili za svoje sveučilište. To je vrlo bitno, jer, kako je rekao, svjesni smo da razvoj ne možemo temeljiti na prosječnosti, već znanju i izvrsnosti.

Pomoćnik ministra za obrazovanje srednjobosanskog kantona Zoran Matošević je naglasio kako u Bosni postoji niska svijest o radu. A sve počiva na radu i obrazovanju, koje u Bosni ima nisku stopu - tek je 5 do 7 posto  visokoobrazovanih.

Na kraju susreta razmijenjeni su darovi. Tom su prilikom gosti uputili županu i gradonačelniku poziv da na čelu jednog istarskog izaslanstva posjete Srednjebosanski kanton.

Galerija fotografija