Prvo mjesečno druženje župana Valtera Flega s novinarima

Prvo mjesečno druženje  župana  Valtera Flega s novinarima

Župan Istarske županije Valter Flego na svojem je prvom druženju s novinarima najavio da će s takvom praksom nastaviti i  ubuduće, kako bi jednom mjesečno, a po potrebi i češće, zajedno prokomentirali aktualne teme, kao i one iza i ispred nas.

Zahvalivši se na velikom odazivu, najavio je tri aktualne teme - Primjedbe i prijedloge na nacrt zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, rebalans proračuna Istarske županije i Prijedlog proračuna za 2014. godinu, što će biti tema na idućoj sjednici Skupštine Istarske županije.

Obrazlažući primjedbe  na nacrt zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, rekao je kako je u predviđenom roku, do 4. studenoga, s tim upoznao potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Branka Grčića. Primjedbe je sažeo u tri točke. Prva se odnosi na podjelu Hrvatske na planska područja. Još pod dojmom nedavnog posjeta poljskoj Regiji Malopolska, koja je dobar primjer za iskorištavanje sredstava EU, rekao je kako su naša planska područja izmišljotina i ne treba srljati u tako nakaradnu podjelu.

Podjela Republike Hrvatske na pet planskih područja, koju predviđa Nacrt prijedloga Zakona o regionalnom razvoju ne uvažava povijesne, kulturne i gospodarske posebnosti Istarske županije, koje predstavljaju temelj njezina regionalnog identiteta. Nadalje, navedena podjela ne omogućava dovoljno učinkovito i cjelovito ostvarivanje ciljeva politike regionalnog razvoja, utemeljene na partnerstvu i suradnji između tijela državne uprave, jedinica područne (regionalne) i lokalne samouprave, gospodarskih subjekata, znanstvene zajednice, socijalnih partnera i organizacija civilnoga društva.

Apsurdnim je nazvao  odredbe koje se tiču statusa područja posebne državne skrbi ili brdsko-planinskog područja koji se, prema nacrtu Zakona o regionalnom razvoju, namjerava ukinuti. Potkrijepio je to na primjeru Lanišća, koje bi prema tom nacrtu  imalo status iznadprosječno razvijene općine. Tamo su se ljudi iselili, pa nema nezaposlenih. Na isti način još osam istarskih jedinica lokalne samouprave sa statusom područja posebne državne skrbi ili brdsko-planinskih područja gubi status a time i pravo na proračunska sredstva.

Kako bi se ispravile te nelogičnosti, župan će održati niz sastanaka. Tražit će od saborskih zastupnika da podrže primjedbe koje je na zakon dala Istarska županija. Zajedno s kolegom Komadinom, županom Primorsko goranske županije, gdje također ima jedinica lokalne samouprave koje gube status područja posebne državne skrbi, inzistirat će da se to ispravi. Ukazao je na još jedan problem i nelogičnost, na primjeru akumulacijskog jezera Butoniga, koji ne plaća komunalni doprinos, pa pripadajuće jedinice lokalne samouprave ostaju bez tih sredstava.

Rebalans za 2013 godinu je, unatoč poteškoćama, stabilan i siguran, iako smanjen za 83 milijuna kuna u odnosu na planirana sredstva. 

Govoreći i prijedlogu proračuna za 2014. godinu, koji je planiran u iznosu od  417.200.000,00 kuna, bez obzira na manji dotok decentraliziranih sredstava, zadržat će isti standard u socijali, obrazovanju i zdravstvu. Četiri razvojne poluge u predstojećem razdoblju su gospodarstvo, poljoprivreda, turizam i međunarodni projekti. Posebno obilježje Proračunu za 2014. godinu daju mnogobrojni projekti financirani iz sredstva europskih fondova, od kojih u idućoj godini očekujemo gotovo 30 milijuna kuna prihoda. Značajno je istaknuti da su velika sredstva, blizu  130 milijuna kuna, planirana za kapitalne investicije.

Na kraju se osvrnuo na pitanje legalizacije bespravnih objekata, za što je ministrica Anka Mrak-Taritaš najavila osnivanje posebne agencije. U Istarskoj županiji ne možemo zaposliti nove ljude, jer bismo probili zakonskih 20 posto naših izvornih prihoda koji ide za plaće zaposlenika.

Galerija fotografija