Župan Valter Flego na koordinaciji župana i Jadranske Hrvatske

Župan Valter Flego na  koordinaciji župana i Jadranske Hrvatske

Istarski se župan Valter Flego energično usprotivio svakoj inicijativi koja vodi ukidanju  županijskih uprava za ceste, što bi vodilo daljnjoj centralizaciji, istaknuvši pritom da treba pronaći model odgovarajućeg financiranja javnih cesta o kojima skrbi županija. Jedna od mogućnosti je izdvajanje za ceste iz cijene naftnih derivata. O tome se danas, između ostaloga, raspravljalo na sastanku Koordinacije župana Jadranske Hrvatske u Rijeci, na kojem su bili i župani Primorsko-goranske, Šibensko-kninske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, te Matija Derk, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Uz  problematiku  županijskih uprava za ceste, na sastanku se raspravljalo  o ulozi i značaju Jadransko-jonskog koridora u okviru Makroregionalne strategije Jadransko-jonske euroregije i Strategije prometnog razvitka RH, o izradi županijskih razvojnih strategija te o ustroju županijskih lučkih uprava.

Koordinacija župana Jadranske Hrvatske očekuje od Vlade RH da se intenziviraju aktivnosti za uključivanje Jadransko-jonskog koridora u Transeuropsku prometnu mrežu, te sve nacionalne strateške dokumente. Na taj bi se način omogućilo zemljopisno i gospodarsko približavanje dijelova Europe kroz razvoj cesta i ostalih oblika prometnog povezivanja. Prihvaćeno je izvješće o pripremama Strategije  Europske unije za jadransku i  jonsku regiju i zaduženi regionalni koordinatori Jadranske Hrvatske da definiraju listu prioriteta za uključivanje u Akcijski plan provedbe Makroregionalne strategije Jadransko-jonske euroregije.

Koordinacija očekuje od  Ministarstva regionalnog razvoja i fondova  EU da u što skorijem roku definira temeljne okvire za korištenje strukturnih i investicijskih fondova. Jednako tako, očekuje se od Vlade RH da uvaži  prijedloge Hrvatske zajednice županija i Regionalnih koordinatora Jadranske Hrvatske da doradi nacrt prijedloga Zakona o regionalnom razvoju koji je poslan  na javnu raspravu. Župan Flego je opetovano naglasio  kako mi želimo apsolutno utjecati na naš razvoj, i stoga se zalažemo za  NUTS II prema zakonu o regionalnom razvoju Hrvatske. Dakle, naglasio je župan mi iz Istre vrlo smo  žučno reagirali na novi zakon o regionalnom razvoju i ponovio kako ne podržavamo planska područja.

Sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama postoji mogućnost  osnivanja jedne ili više županijskih lučkih uprava na području jedne županije. Uzimajući u obzir specifičnosti područja koje pokriva pojedina županija, svi su se složili da treba zadržati dosadašnju razinu decentralizacije rada i upravljanja županijskim lučkim upravama na način da županije, kao osnivači, autonomno odlučuju o potrebi osnivanja većeg broja županijskih lučkih uprava ukoliko ocijene potrebu za što neposrednijim upravljanjem i ulaganjima u lučka područja.