9. Sjednica Skupštine Jadransko jonske euroregije održana u Bologni

9. Sjednica Skupštine Jadransko jonske euroregije održana u Bologni

U Bologni je 4. prosinca održana 9. Sjednica Skupštine Jadransko jonske euroregije u organizaciji Regije Molise, koja ujedno predsjedava ovom asocijacijom. Iz Istarske županije sjednici su prisustvovali župan Valter Flego, pročelnik za međunarodnu suradnju i europske poslove Oriano Otočan te Ivan Jakovčić, predsjednik Odbora za međunarodnu suradnju i europske integracije Skupštine Istarske županije.

Razgovaralo se o zajedničkim projektima koje će kreirati regije članice JJE u budućem programskom razdoblju 2014.-2020. te o Europskoj grupi za teritorijalnu suradnju u koju bi Jadransko jonska euroregija trebala prerasti u budućnosti. Na sjednici je predstavljen i EU projekt Youth Adrianet koji je posvećen mladima i politikama mladih, a provode ga Pokrajina Gorizia u suradnji s Gradom Pulom i drugim partnerima. Također, na sjednici je odabran novi predsjednik JJE, Paolo di Laura Frattura, predsjednik regije Molise, koji je na toj funkciji zamijenio bivšeg predsjednika Angela Michele Ioria. Predstavnici u Izvršnom odboru i Tematskim komisijama ostali su isti.

Nakon sjednice, naredna dva dana, na Sveučilištu u Bologni se održava konferencija posvećena EUSAIR - Europskoj strategiji za Jadransko-jonsku regiju koja se zajednički izrađivala posljednje dvije godine i do kraja ove godine bi njezina konačna verzija trebala biti prezentirana Vijeću Europe. Strategija pokriva teritorije osam zemalja, od kojih su četiri članice EU (Italija, Slovenija, Hrvatska, Grčka, Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina i Srbija). Slijedeće će godine EU lansirati Akcijski plan EUSAIR, a radi se o planu koji namjerava koordinirati višerazinsko integrirano programiranje za usklađeni teritorijalni razvoj pod nadzorom Europske komisije.

Zanimljivo je i da će Regiju Molise posjetiti i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je u službenom posjetu Republici Italiji, a Molise će posjetiti i hrvatske manjinske zajednice.

Galerija fotografija