Predstavljanje projekta XIIxII 2014

Predstavljanje projekta XIIxII 2014

U Multimedijalnom centru LUKA, održana je u petak, 6. prosinca 2013. godine,  promocija županijskog projekta XIIxII, stolnog kalendara Kartoline u vremenu i CD-a, nosača zvuka naziva Urbani zvuci Istre za 2014. godinu.

Grad Pula koji je nastao i razvio se podno i na sedam brežuljaka i predstavljen na prvoj kartolini,  bio je domaćin promocije, koju je pred mnogobrojnom publikom otvorio Soundcheck regaz, sastav što se, uz još trinaest mladih istarskih bendova, nalazi na nosaču zvuka.

Kalendar i CD XIIxII, protokolarni je poklon Istarske županije, koji promovira istarske umjetnike, glazbenu i likovnu kulturu diljem svijeta. Projekt je nastao na osnovu ideje pokretača Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, 2006. godine i danas potvrđuje svoj osnovni cilj: promociju mladih, neafirmiranih stvaralaca s područja Istre. Kalendar i CD postali su  svojevrsna odskočna daska mladim umjetnicima koje nezavisni izbornici temeljem istraživanja izvlače iz anonimnosti. U ovom nesvakidašnjem izdanju ove je godine sudjelovalo sedamdesetak kreativaca čime je ukupna brojka dosadašnjih sudionika u realizaciji izdanja porasla na njih šest stotina, od čega je preko 75% mladih umjetnika.  Njihova autorska likovna djela; akvareli, grafike, kolaži, crteži, skulpture donirani su Muzeju suvremene umjetnosti Istre - Museo d'arte contemporanea dell'Istria čiji je fundus u posljednjih sedam godina postao bogatiji za 85 djela. Istovremeno audio zapisi izdanja donirani su HR radio postaji Pula, partneru projekta, koji emitiranjem glazbenih brojeva doprinosi popularizaciji glazbenih djela odnosno izvođača. Projekt XIIxII dodjeljuje i novčanu potporu za daljnje školovanje na području glazbene i likovne kulture najboljim autorima pojedinih izdanja, predloženim i odabranim od strane svojih izbornika. Tako su do sada nagrađeni Noel Šuran, Goran Farkaš i Nina Benčić. Ključ uspjeha projekta leži upravo u suradnji mladih generacija koje stvaraju pod mentorstvom svojih iskusnijih profesora, odnosno u suradnji brojnih kreativaca i institucija: Istarskih glazbenih mladica, Muzeja suvremene umjetnosti Istre, Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli - Odjela za glazbu, glazbenih škola u Istri i svih ostalih koji su ostavile traga u realizaciji izdanja.       

Likovni dio izdanja - kalendar Kartoline u vremenu predstavio je izbornik - Davor Kliman koji je zajedno s učenicima trećeg i četvrtog razreda Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli - odjela grafičkog dizajna pred sobom kao predložak imao motiv starih razglednica istarskih gradova - kartolina. Kartolina nije samo dokument vremena, ona je imala i svoju sadašnjost. U trenutku kada je odaslana nekom primatelju prije stotinu godina nosila je poruku, pozdrav voljenima ili prijateljima. Taj dodatak emocije čini svaku od njih različitom i posebnom. Upravo ta pozicija bila je ishodišna točka različitim pristupima - od fotografije, crteža do digitalne obrade predloška čime su motivi Pule, Vodnjana, Rovinja, Poreča, Novigrada, Umaga, Buja, Buzeta, Pazina, Labina, Motovuna i Svetvinčenta dobili sasvim novi izgled s potkom emocije onoga tko ih je stvarao. Izbornik se zahvalio i Povijesnom i pomorskom muzeju - Museo storico e navale dell'Istria na suradnji i ustupljenim starim razglednicama. 

Izbornik glazbenog dijela, Marino Jurcan okupio je mlade glazbenike koji bi u budućem vremenu trebali predstavljati osnovu nezavisne glazbe na ovim prostorima naglasivši kako upravo mladi bendovi na glazbenoj sceni često predstavljaju njezin najkreativniji dio. Međutim, teško su zamjetljivi u masovnim medijima i preostalim klupskim prostorima za svirku, ali i rijetko zastupljeni na glazbenim izdanjima. Najveći izazov predstavljalo je na jednom mjestu povezati sve te mlade bendove, žanrovski vrlo različite. Na koncu, izbornik je zaključio kako je ovaj nosač zvuka najbolje što istarska mladost ima za reći, te se zahvalio na suradnji svima koji su pomogli u njegovu nastanku. 

Prisutnima se obratio i pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Vladimir Torbica, i izrazio zadovoljstvo postojanošću i kontinuitetom projekta te se zahvalio svim vrijednim autorima, izbornicima, Radio Puli, vjernom partneru na projektu, te Mari d.o.o. iz Pule producentu i realizatoru izdanja kao i Ani Berc dizajnerici Mare na idejnom i grafičkom oblikovanju materijala XIIxII tijekom ovih sedam godina. Pročelnik je u ime Istarske županije dodijelio i financijsku potporu za daljnje usavršavanje na području glazbene kulture mladom pulskom sastavu Nikol, Luka i Vedran. Prisutni su imali priliku i razgledati radove učenika i stare kartoline, te uživati u glazbi nagrađenog sastava Nikol, Luka i Vedran i uz glazbu i prigodni domjenak obilježiti blagdan Sv. Nikole.

Galerija fotografija