Istarsko izaslanstvo na turističkom sajmu u turskom Izmiru

Istarsko izaslanstvo na turističkom sajmu u turskom Izmiru

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije Alen Damijanić i predstavnici HGK ŽK Pula posjetili su sajam Travel Turkey Izmir, Trade Fair & Conference for Tourism koji je održan u Izmiru od 5. do 8. prosinca. Sajam Travel Turkey smatra se jednim od najznačajnijih mjesta okupljanja svjetske turističke industrije na kojem se predstavljaju turistički subjekti poput turističkih agencija, tour operatora, hotela i lanaca hotela, međunarodnih turističkih organizacija, raznih predstavnika selektivnih oblika turizma, razvojnih agencija i dr. Na ovogodišnjem sajmu predstavilo se 585 izlagača iz 30 zemalja, a posjetilo ga je gotovo 16 tisuća poslovnih posjetitelja.

HGK ŽK Pula organizirala je nastup na temelju uspostavljene suradnje s Gospodarskom komorom Izmira i Industrijskom komorom regije Egej te partnerski odnos sa sajmom IZFAS Izmir. Uz HGK ŽK Pula suizlagači na štandu HGK su bili Uniline d.o.o.,Pula; Istraturist Umag d.d.; Adrianaut brendiranje i trgovina; Turistička zajednica grada Pule, Arheološki muzej Istre. U sklopu nastupa 6. prosinca organizirana je i prezentacija pod nazivom  Terra Magica - Kultura i nasljeđe, Pula, Istra, koju su održali Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZ Pula i Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre. Prezentaciji su prisustvovali Veleposlanik RH u Republici Turskoj Nj.E. Dražen Hrastić te počasna konzulica u Izmiru gđa. Candan Corbacioglu, koji su posjetili hrvatski štand i s izlagačima razgovarali o mogućnostima produbljivanja turističke suradnje Hrvatske i Turske.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije Alen Damijanić i predstavnici HGK ŽK Pula u pratnji veleposlanika i počasne konzulice posjetili su Industrijsku zonu Ataturk i Slobodnu zonu ESBAS. Poslovni sastanci i posjete iskorišteni su za upoznavanje specifičnosti gospodarstva Turske i njihovih iskustava te primjera dobre prakse u poticanju i ostvarivanju gospodarskog rasta, posebno kroz koncepte industrijskih i slobodnih zona. U zonama su predstavnici Hrvatske informirani o zakonskoj regulativi njihovog poslovanja te mjerama koje se provode za poticanje investicija. Veleposlanik RH naglasio je mogućnosti organizacije stručnih posjeta hrvatskih poslovnih delegacija zonama u cilju produbljivanja suradnje kao i dolaska predstavnika zona u Hrvatsku radi prezentacije primjera dobre prakse putem seminara. U tom smislu za Istarsku županiju posebno su interesantna turska iskustva u razvoju slobodnih i industrijskih zona te mjere koje su korištene za privlačenje investicija i stranih ulaganja. 

Članovi delegacije zadovoljni su nastupom na sajmu Travel Turkey te stručnim posjetima i sastancima u zonama, koji su otvorili mogućnosti za ostvarivanje konkretne suradnje i iskorištenje velikog potencijala hrvatsko - turske suradnje.