Župan Flego uručio nagrade autorima najboljih radova pristiglih na natječaj "Studenti kreiraju Istrapediju"

Župan Flego uručio nagrade autorima najboljih radova pristiglih na natječaj  "Studenti kreiraju Istrapediju"

Istarski župan Valter Flego, čestitao je autorima najboljih radova pristiglih na natječaj  "Studenti kreiraju Istrapediju", na temu "Arhitektura u Istri XX. stoljeća". Primanje, uz  svečanost podjele nagrada, održano je u četvrtak, 19. prosinca  2013. godine, u pulskom sjedištu Istarske županije. Na  natječaj, koji  je zaključen 3. studenoga 2013. godine, pristiglo je 10 radova i 25 fotografija.

Radove je pregledala komisija sastavljena od četiri stručnjaka spomenutog sektora: prof. dr. Igor Duda, profesor na Odjelu za Humanističke znanosti na Sveučilištu Juraj Dobrila u Puli te izvršni urednik Istarske enciklopedije, Attilio Krizmanić, mag. arhitekture, te Mara Matijašić i Davor Matticchio iz renomiranog pulskog arhitektonskog ureda AD.

Prvo je mjesto osvojila Martina Draščić, apsolventica na Odsjeku za kulturne studije, Sveučilišta u Rijeci, s radom: Berislav Iskra, arhitekt, koji je komisija ocijenila s 25 bodova, uz obrazloženje da je riječ o  čitkom, jasnom  i lijepo napisanom tekstu.

Drugo je  mjesto, s 21 bodom, osvojila Sandra Bulić, studentica prve godine preddiplomskog studija, smjer Menadžment i poduzetništvo na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, za  rad: Zgrada centralne Pošte u Puli. To je nadahnut, vrhunski analitičko-kritički tekst o jednom od zasigurno najznačajnijih arhitektonskih djela Moderne, ne samo u Istri, već i u Hrvatskoj u europskome kontekstu.

Treće je mjesto osvojio Matija Maurović , student druge godine diplomskog studija Logistike i menadžmenta u pomorstvu i prometu na Pomorskom fakultetu u Rijeci, za rad: Palača Banke Italije u Puli. Rad je dobio 19 bodova,  enciklopedijski je jasan  i sažet. Prisutni su svi elementi važni za istarsku arhitekturu toga doba.

Župan Flego je naglasio kako su studenti uspjeli prenijeti  identitet Istre u digitalnom obliku, te kazao kako očekuje  da  svoje znanje i vještine sutra ugrade u razvoj i prosperitet svoga kraja.                                                             

Istrapedia je online enciklopedija koja sažima cjelokupno znanje o Istri. Sadržajno je slična Istarskoj enciklopediji, no razlikuje se po tome što je u stalnom rastu, širi se, upotpunjuje, i dostupna je svima jednostavnim clickom. U 2013. godini na Istrapediji je objavljeno novih 115 pojmova, s  isto toliko slika i ažurirano 2.000 natuknica. Zabilježeno je 108.550 posjeta iz 60 zemalja svijeta. Pregledano je gotovo 300.000 stranica.

Kako bi se stranica, namijenjena široj javnosti, približila studentima, kojima može najviše i koristiti, dvaput godišnje uredništvo Istrapedije organizira natječaje na razne teme. Natječaj ove jeseni, pod nazivom "Arhitektura u Istri u XX. st." nadovezao se na izložbu o socijalističkoj arhitekturi na istočnoj obali Jadrana koja će uskoro biti otvorena u Rovinju.

Galerija fotografija