Predstavljen projekt "Praćenje koncentracije peludi na području Grada Pule"

Predstavljen projekt "Praćenje koncentracije peludi na području Grada Pule"

Pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Josip Zidarić, voditeljica Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša Ljiljana Dravec, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović i biologinja Vesna Živković predstavili su, na današnjoj konferenciji za novinare, početak projekta "Praćenje koncentracije peludi na području Grada Pule".

Pročelnik Zidarić istaknuo je kako je prva mjerna postaja, financirana kroz program praćenja kakvoće zraka iz proračuna Istarske županije, postavljena u Puli na krovu zgrade Zavoda za javno zdravstvo te pokriva područje južne Istre.

- Zavod je educirao djelatnika i tijekom 2013. godine vršio uzorkovanja s ciljem uspostave zbirka peludi zastupljene tom postajom - rekao je pročelnik.

Ljiljana Dravec naglasila je kako je cilj projekta zaokružiti metodološki pristup dobivanja podataka o vrstama peludnih zrnaca na području Istarske županije.

- Želja nam je potaknuti jedinice lokalne samouprave da se angažiraju oko kupnje jedne takve mjerne postaje kako bi u budućnosti imali kvalitetnu mrežu za cijelo područje županije - zaključila je Dravec.

Dr. Stojanović je objasnio kako se uzorci uzimaju dva puta tjedno tijekom cijele godine. Na temelju dnevnih preparata i s obzirom na najavljene meteorološke prilike izrađuje se peludna prognoza za slijedećih nekoliko dana koja se objavljuje na Internet stranicama Zavoda te u Glasu Istre.

Praćenje koncentracije peludi u zraku važno je jer je pelud jedan od najznačajnijih prirodnih alergena i može izazvati vrlo ozbiljne zdravstvene tegobe. Stoga se, uspostavom mjerne jedinice željelo doprinijeti kvaliteti zdravlja građana Istarske županije.

Galerija fotografija