Istarska županija najuspješnija u dobivanju europskih sredstava

Istarska županija najuspješnija u dobivanju europskih sredstava

Istarski župan Valter Flego, u sjedištu Istarske županije u Puli, danas je predstavio rezultate "3. Poziva na dostavu prijedloga projekata Operativnog programa IPA SI-HR 2007.-2013".

Prema službenim rezultatima iz prosinca 2013. godine, subjektima iz Istarske županije odobreno je sufinanciranje za 9 projekata, čija cjelokupna vrijednost iznosi 1.800.772,71 eura.

Župan Flego izrazio je zadovoljstvo s rezultatima poziva, naglasivši kako su Istarska županija, gradovi i općine, te ostali subjekti aktivno sudjelovali u pisanju projekata koji su se odnosili na ekonomski i socijalni razvoj i održivo upravljanje resursima.

- Sumirajući rezultate posljednjeg natječaja, Istarska županija još jednom se pokazala kao najuspješnijom po pitanju dobivenih sredstava za europske projekte. Uz implementaciju navedenih projekata, predstoji nam još mnogo posla na pripremi za Strukturne fondove te daljnjoj edukaciji kadrova po pitanju EU projekta - rekao je župan dodajući kako će i Istarska županija, u tom pogledu, biti koordinator kako javnom tako i privatnom sektoru.

- Kriza nije vrijeme kada ćemo sjediti prekriženih ruku i žaliti se, već, baš suprotno, županija, gradovi i općine moraju udružiti snage kako bi bili što uspješniji u dobivanju financijskih sredstva iz europskih fondova, koji nam kao članici EU-a, stoje na raspolaganju - zaključio je Valter Flego.

Pročelnik za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije Oriano Otočan rekao je da županijska baza projekata trenutno broji više od njih 350 implementiranih projekata čime je Istarska županija vodeća u državi.

Od 9 projekata  kojima je odobreno financiranje, Istarska županije je partner na njih tri: REVITAS II - Nadogradnja revitalizacije istarskog zaleđa i turizma u istarskom zaleđu; PARENZANA MAGIC - Put zdravlja i prijateljstva i ŽIVO - Život voda! - Zaštita krškog vodonosnika i krških izvora na pograničnom području Slovenije i Hrvatske.

O projektima su opširnije govorili: pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, koordinatorica programa Manuela Hrvatin, voditeljica Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša Ljiljana Dravec i ravnatelj JU Natura Histrica Elvis Zahtila.

Galerija fotografija