Održani "Dani Istre u Sarajevu"

Održani "Dani Istre u Sarajevu"

Istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Pule Boris Miletić, zajedno s predsjednikom Obrtničke komore Istarske županije Mariom Paliskom, tajnikom Obrtničke komore Istarske županije Erosom Sorićem i pročelnikom Ureda Grada Pule Aleksandrom Matićem, boravili su u Sarajevu od 24. do 26. siječnja 2014. godine povodom održavanja manifestacije "Dani Istre u Sarajevu". Riječ je o prvom zajedničkom projektu Obrtničke komore Federacije BIH i Obrtničke komore Istarske županije uz podršku Veleposlanstva RH u BIH, kojim se želi unaprijediti privrednu suradnju Sarajeva i Pule kroz prezentaciju istarske gastronomske i enološke ponude te jače povezati Kanton Sarajevo i Istarsku županiju.

Župan Flego je naglasio važnost ovakve suradnje, rekavši kako je nužno ići i korak dalje u sklapanju partnerstva između obrtnika, gospodarstvenika i poljoprivrednika iz Istre i Sarajeva. Na tu temu je posebno govorio s predsjednikom Obrtničke komore BIH i domaćinom Mensurom Bektićem.

- Naše nas različitosti obogaćuju i u tom kontekstu moramo graditi nove mostove suradnje, produbiti stara prijateljstva i partnerstva te sklapati nova. Vjerujem kako će iz ove posjete iznjedriti još mnogo manifestacija, druženja i međusobnih posjećivanja. Mi smo mali naspram Europe i stoga trebamo ljubomorno braniti svoje proizvode i svoje posebnosti, rekao je istarski župan, dodajući kako multikulturalna i multietična Istra ima snažnu Bošnjačku zajednicu s kojom živi u suživotu, njegujući prijateljske odnose.

Prilikom posjeta Sarajevu, istarski župan i pulski gradonačelnik susreli su se i sa zamjenicom ambasadora Republike Hrvatske u BIH gospođom Nives Tiganj, te s gradonačelnikom Sarajeva Ivom Komšićem s kojim su obišli Gradsku palaču, trenutno u fazi obnove, zahvaljujući sredstvima iz europskih fondova o čemu je, također, bilo govora.

Gradonačelnik Komšić se prisjetio kako "u teškim danima rata nisu imali puno podrška, ali su ju imali u Istri, koja je suosjećala s njima i hrabro stajala iza njihovih patnji i težnji" što je, vjeruje, dodatni razlog bliskosti i dobrih bilateralnih odnosa. S druge, pak, strane, gradonačelnik Miletić podsjetio je da su Pula i Sarajevo od 2012. godine pobratimljeni gradovi, a potpisan sporazum o suradnji žele konkretizirati projektima poput onog razmjene djece i učenika, te suradnjom između pulskog i sarajevskog filmskog festivala.

Tijekom dvodnevnog posjeta Sarajevu, istarski župan i gradonačelnik Miletić susreli su se i s načelnikom Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahimom Hadžibarićem, te ministrom razvoja, poduzetništva i obrtništva Federacije BIH Sanjinom Halilovićem.

Manifestacija "Dani Istre u Sarajevu", koja se pokazala veoma uspješnom i posjećenom, imat će i svoj nastavak, od 21. do 23. veljače 2014. godine, kada će se u Puli predstaviti bošnjački specijaliteti.

Galerija fotografija