Župan Flego: Nakon 10 godina uspjeli smo se izboriti za našu bolnicu

Župan Flego: Nakon 10 godina uspjeli smo se izboriti za našu bolnicu

"Stigao je dan kojeg smo predugo čekali. Nakon punih deset godina neprestane bitke s bezbroj tehničkih, financijskih i političkih problema uspjeli smo izboriti našu bolnicu.  Danas konačno, nakon 10 godina rada i borbe mogu kazati kako se konačno vidi svjetlo na kraju tunela za pulsku bolnicu" - rekao je danas istarski župan Valter Flego u Ravnateljstvu Opće bolnice u Puli, u prigodi objave međunarodnog javnog natječaja za izbor izvođača rekonstrukcije i dogradnje pulske bolnice.

Zajedničkim klikom "miša" na Elektroničkom glasniku javne nabave RH, objavu međunarodnog javnog natječaja za izbor izvođača rekonstrukcije i dogradnje pulske bolnice najavili su ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić, istarski župan Valter Flego, sanacijska upraviteljica OB Pula doc. dr. sc. Irena Hrstić, predsjednica Sanacijskog vijeća Ljubica Đukanović i gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Objavi su prisustvovali i zamjenik župana Miodrag Čerina, načelnik Županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić, pročelnik Kabineta župana Duško Kišberi, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić-Živolić te pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Josip Zidarić.

Ministar Ostojić rekao je kako se proteklih jedanaest godina intenzivno radilo na pripremi dokumentacija za pulsku bolnicu, a današnji je dan opisao kao povijesnim ne samo za Istru, već i za Hrvatsku. 

"Nova će bolnica biti zrcalna slika medicinskog sustava u državi. Tender projekta vrijedan je 470 milijuna kuna bez PDV-a i bit će to jedan od vodećih građevinskih pothvata u ovom dijelu srednje i jugoistočne Europe", istaknuo je ministar, poručivši kako očekuje da će početkom idućeg mandata doći otvoriti novu bolnicu na zadovoljstvo svih građana Istarske županije.

Istarski župan Valter Flego zahvalio se svim građanima na strpljenju te svim divnim medicinskim sestrama i liječnicima na svemu što rade za zdravlje građana Istre. Oni su se, naglasio je župan Flego, sve ove godine nadljudskim naporima trudili održati standarde u bolnici u kojoj je najmlađi objekt star 35 godina i koja radi na dvije lokacije. Zahvale na trudu, podršci i suradnji župan Flego je, također, uputio ministru osobno te Vladi Republike Hrvatske.

"Zajedno s Ministarstvom zdravlja koncipirat ćemo najprihvatljiviji model financiranja potrebne medicinske opreme razmatrajući sredstva EU fondova, kredite, leasing modele i sl. kako bi zgrade koje će budući izvođač izgraditi  adekvatno i opremili" - rekao je župan Flego i podsjetio kako je u projekt do sada Grad Pula uložio 17 milijuna kuna, a Istarska županija i svi gradovi Istre preuzeli su na sebe obvezu financiranja u iznosu od 150 milijuna kuna.

Trajanje nadmetanja je 60 dana, a za 11. travanj predviđeno je javno otvaranje svih pristiglih ponuda.

Nova će bolnica biti situirana u dva međusobno povezana objekta koja će se realizirati dogradnjom postojeće zgrade ginekologije u Puli. Projektom su ukupno predviđena 594 kreveta u trokrevetnim,dvokrevetnim i jednokrevetnim sobama s vlastitim kupaonicama, uz najsuvremeniju medicinsku opremu.

Galerija fotografija