Projekt S.I.M.P.L.E. - 1. Adriatic Intercultural Day

Projekt S.I.M.P.L.E. - 1. Adriatic Intercultural Day

U organizaciji Istarske županije i pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske dr.sc. Ive Josipovića u petak 31. siječnja u hotelu Park u Rovinju održan je "1. Adriatic Intercultural Day" - završna konferencija projekta S.I.M.P.L.E. (Strenghtening the Identity of Minority People Leads to Equality).

Projekt S.I.M.P.L.E. (Ožujak 2011 - Veljača 2014) predstavlja inovativnu institucionalnu suradnju koja ima za cilj povezanost među jadranskim zemljama kroz jačanje kulturne raznolikosti kako bi se poboljšala kvaliteta života i atraktivnost Jadranske regije. Projekt se suočava s pet osnovnih problema manjinske isključenosti (višejezičnost, lokalni razvoj, obrazovanje i mediji, nasilje i diskriminacija žena).

U ime Grada Rovinja sudionike je pozdravila dopredsjednica Gradskog vijeća Cinzia Ivančić, a u ime Istarske županije zamjenica župana Viviana Benussi koja je izrazila zadovoljstvo suradnjom svih sudionika na ovom projektu te naglasila vrijedne rezultate koje na planu multietničnosti, bilingvizma i suživota građana postiže ova regija. Projekt je prepoznat i od strane Europske komisije koja ga je odabrala kao primjer dobre prakse za socijalnu inkluziju.

O uspostavi i radu stalnog jadranskog opservatorija za manjinske zajednice koji će omogućiti učinkovito praćenje manjinskih politika i biti od velike važnosti u pro-aktivnoj institucionalnoj promociji za manjinska pitanja, govorio je Gabriele di Marcantonio (Progetti Sociali) dok je Daniele del Bianco iz međunarodnog Instituta za sociologiju predstavio rezultate istraživanja objavljenje u jadranskom akcijskom planu nastalom u sklopu projekta S.I.M.P.L.E.

Nakon preliminarnih izlaganja rad je nastavljen za okruglim stolom na kojem su sudjelovali predstavnici svih pet zemalja iznoseći iskustva iz svojih država, odnosno Bahrija Sejfić pomoćnica ravnatelja vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina iz Hrvatske, Bardhylka Kospiri zamjenica ministra za socijalni razvoj i mlade iz Albanije, Blanka Radošević Marović zamjenica ministra za ljudska i manjinska prava Crne Gore, Boris Jesih državni tajnik vladinog ureda za slovence iz Slovenije, Marco Buemi iz nacionalnog ureda za antidiskriminaciju iz Italije te Madi Sharma iz vijeća europe u ulozi moderatora.

Na konferenciji su također nagrađeni novinari iz zemalja partnera čiji je rad izabran kao najbolji rad koji zastupa manjinske zajednice u medijima a to su Ita Semi iz Albanije, Karim Metref iz Italije, Hana Gelb iz Hrvatske te Špela Lenardič iz Slovenije.

Uspostava godišnjeg "Adriatic Intercultural Day" bit će simbolični događaj koji će doprinjeti uvažavanju kulturnih različitosti i kulturi poštovanja unutar Jadranske regije.

Istarska županija -  vodeći partner u  projektu S.I.M.P.L.E.

Partneri: Progetti sociali, Regija Abruzzo, Unione Italiana di Fiume -Talijanska Unija Rijeka, Unione Italiana di Capodistria - Talijanska Unija Kopar, ISIG (Istituto di Sociologia Internazionale di Gorizia), Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore, CDI (Cooperation and Development Institute) i Općina Drač (Durres Municipality) iz Albanije.

Galerija fotografija