Istarski župan o sedam aktualnih tema na mjesečnom druženju s novinarima

Istarski župan o sedam aktualnih tema na mjesečnom druženju s novinarima

Na današnjem redovnom mjesečnom druženju s novinarima, istarski župan Valter Flego osvrnuo se na sedam najvažnijih događaja koji su obilježili proteklih četrdesetak dana. Podsjetio je, kako su u tom razdoblju Istru posjetila dva veleposlanika, ministar vanjskih poslova Rumunjske, četiri ministra Vlade RH, dva zamjenika ministra i bivši predsjednik Republike Hrvatske. Također, održana je koordinacija s gradonačelnicima obalnih gradova, a župan je posjetio četiri istarske općine i jedan grad.

Kao najznačajnije događaje, župan je Flego izdvojio raspisivanje međunarodnog javnog natječaja za izbor izvođača rekonstrukcije i dogradnje Opće bolnice u Puli, te potpisivanje sporazuma o javno-privatnom partnerstvu za izgradnju četiri nove škole u Istri. Iz područja obrazovanja, župan je spomenuo i investiciju vrijednu više od 8 milijuna kuna, odnosno rekonstrukciju i sanaciju pulske Industrijsko-obrtničke škole, te njezino preseljenje na Vidikovac. Time su se oslobodio prostor u zgradi pulske Gimnazije, koji će biti saniran za potrebe Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova. Dio prostora bit će prilagođen potrebama Gimnazije i Strukovne škole s ciljem jednosmjenske nastave.

Nadalje, župan Flego se osvrnuo i na poništenje natječaja za zapošljavanje 25 novih djelatnika koji su do kraja 2015. godine trebali biti angažirani na poslovima legalizacije. Izrazio je žaljenje što je do toga došlo, te najavio kako će dio predmeta preuzeti Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada.

Peta aktualna tema odnosila se na Nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, povodom kojeg je istarski župan početkom tjedna održao koordinaciju s gradonačelnicima obalnih gradova u Istarskoj županiji. Župan i gradonačelnici usvojili su zajedničke primjedbe, te ih uputili resornom ministarstvu. Na tu temu župan Flego razgovarao je i sa sedam jadranskih župana koji su, također, uputili primjedbe ministarstvu.

- Neprihvatljivo je da prihodi od pomorskog dobra više ne budu po kontrolom lokalnih jedinica na čijem se području to pomorsko dobro nalazi te da se osnuje Agencija za integralno upravljanje pomorskim dobrom. Naime, bez sredstava od brodica i umanjenjem sredstava od koncesija Istarska županija bi ostala prikraćena za oko 2.500.000,00 kn, rekao je župan Flego, dodajući kako se Županija oštro protivi i o mogućnosti ograđivanja plaža.

Uzevši u obzir ekonomsku situaciju u državi, župan je obavijestio novinare kako je uputio zahtjev predstavnicima sindikata za revidiranje Kolektivnog ugovor zaposlenika u Istarskoj županiji s ciljem daljnje uštede.

Na kraju,  župan Valter Flego izrazio je žaljenje zbog nastalih šteta na području Gorskog kotara uzrokovanih elementarnom nepogodom dodavši kako je Istra stavila mnoge resurse na raspolaganje Primorsko-goranskoj županiji.

Galerija fotografija