Istarski župan Valter Flego sa suradnicima prezentirao izaslanstvu Bjelovarsko-bilogorske županije prednosti istarskog modela zbrinjavanja otpada

Istarski župan Valter Flego sa suradnicima prezentirao izaslanstvu Bjelovarsko-bilogorske županije prednosti istarskog modela zbrinjavanja otpada

Istarsku je županiju posjetilo izaslanstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, na čelu sa županom Damirom Bajsom i bjelovarskim gradonačelnikom Antunom Korušcem. Budući da je turizam poveznica Pule i Bjelovara, gosti su se pohvalno izrazili o istarskim turističkim dosezima i naglasili kako će učiti na tim iskustvima. Kako je zbrinjavanje otpada okvir za uspješni  turistički razvoj, istarski župan Valter Flego i suradnici prezentirali su gostima Županijski centar za gospodarenje otpadom "Kaštijun".

Video prezentacijom predstavljene su prednosti istarskog modela zbrinjavanja otpada, gdje će se na jednom mjestu odlagati i kvalitetno gospodariti otpadom. Županijski centar za gospodarenje otpadom "Kaštijun" primjenom moderne tehnologije spriječit će zagađivanje okoliša, te omogućiti maksimalno iskorištavanje vrijednih sirovina koje se mogu dobiti i reciklirati iz otpada. Korist je višestruka, štedi se novac i energija.

Centar se nalazi  na samom rubu turističkog Medulina, i opovrgnuo je sva strahovanja da će biti izravna prijetnja turističkom razvoju. Usporedno, jedan pored drugoga, razvijali su se i turizam i ŽCGO "Kaštijun".

Kako je rečeno, zahvaljujući Centru, Istra će biti među prvim hrvatskim županijama koje će primijeniti visoke standarde EU-a u gospodarenju otpadom. Za njegovu su izgradnju korištena sredstva europskih fondova, pa se  bjelovarsko-bilogorsko izaslanstvo zanimalo za istarska iskustva u privlačenju EU sredstava.

Galerija fotografija