Projekt S.I.M.P.L.E. - završen tečaj talijanskog jezika za policijske službenike te službenike domova za starije i nemoćne Istarske županije

Projekt S.I.M.P.L.E. - završen tečaj talijanskog jezika za policijske službenike te službenike domova za starije i nemoćne Istarske županije

Svečanim uručenjem certifikata o položenom završnom ispitu, 19. veljače završio je tečaj talijanskog jezika za policijske službenike, koji se održavao u sklopu europskog projekta S.I.M.P.L.E.

Projekt je financiran od strane IPA Programa jadranske prekogranične suradnje 2007-2013, a u okviru njega iniciran je niz programa s ciljem jačanja kulturnih identiteta i raznovrsnosti manjinskih zajednica. Jedan od tih programa je i Agencija za potporu multijezičnosti Istarske županije, kroz čiji se rad promiče ideja o dvojezičnosti i multijezičnosti kao ulog u budućnost, potiče javno korištenje i učenje manjinskih jezika, unaprjeđuje svijest građana o postojećim pravima i alatima pripadnika manjina za pristup lokalnim javnim uslugama te se ciljanim programima omogućuje osobama da uče manjinski jezik i da upoznaju manjinsku kulturu.

S tim u vezi, Istarska županija je u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem grada Rovinja, organizirala tečajeve talijanskog jezika, između ostalog i za policijske službenike Policijske uprave istarske. Iako je velik broj policijskih, ali i državnih službenika, pokazao interes za učenjem talijanskog jezika, zbog ograničenog broja polaznika, na tečaj su upućeni oni policijski službenici koji neposredno dolaze u kontakt s građanima ili vanjskim suradnicima. Tijekom posljednja četiri mjeseca, oni su marljivo s profesoricom Lorenom Lazarić svladavali osnove talijanskog jezika i gramatike te su proteklog tjedna pristupili završnom ispitu. Svi policijski službenici koji su pristupili ispitu uspješno su ga i položili, tako da su im danas svečano uručena priznanja, odnosno certifikati o položenom završnom ispitu. 

Zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi je pozdravila sve prisutne u ime Istarske županije te je rekla nešto više o značaju ovog projekta za Istarsku županiju kao i o aktivnostima koje su se provele u sklopu projekta.

Sve prisutne je također pozdravila Eda Kalčić ispred Pučkog Učilišta grada Rovinja, u sklopu kojeg je provođena edukacija.

O značaju ovakvog projekta za Policijsku upravu istarsku i njezine djelatnike medijima se obratio načelnik Dragutin Cestar.

Nova znanja koja su stekli policijski službenici svakako će doprinijeti boljoj suradnji i komunikaciji policije s građanima, pogotovo s pripadnicima talijanske manjine te turistima iz Italije, od kojih velik broj tradicionalno odabire Istru, kao svoju destinaciju  za ljetovanje.

Galerija fotografija