Župan Flego: Mjere za konkretnu pomoć gospodarstva

Župan Flego: Mjere za konkretnu pomoć gospodarstva

"Istarska županija je prema nedavnoj analizi Ministarstva regionalnog razvoja, poslije Grada Zagreba, druga najrazvijenija regija u Hrvatskoj, što pokazuje da dobro i uspješno radimo. No, držim kako uvijek ima prostora za napredak i poboljšanje naše konkurentnosti. Upravo iz tog razloga, danas smo objavili javni poziv za dodjelu sredstava temeljem mjera za poticanje gospodarstva Istarske županije za 2014. godinu", rekao je istarski župan Valter Flego na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije, u Puli.

Na konferenciju su istarski župan i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Alen Damijanić predstavili 10. mjera za poticanje gospodarstva Istarske županije u 2014. godini, a koje se prvenstveno odnose na prerađivačku industriju.

Prerađivačka industrija na području Istarske županije ostvaruje najviše prihode i dobit u odnosu na ostale sektore, te zapošljava oko 12.000 radnika, znatno više od ostalih sektora. No, u odnosu na prethodne godine prihodi su u padu a gubitak se povećava. U svrhu poticanja sveukupnog razvoja Istarske županije potrebno je čim više potpomognuti razvoj gospodarstva, a prvenstveno sektor prerađivačke industrije koji generira najveće koristi.

"Želimo spasiti svako radno mjesto i otvoriti nova što je cilj upravo ovih mjera. Sinergijom županije, gradova i općina koje provode mjere, postići ćemo bolje efekte. Od mjera koristi će imati oko 1200 korisnika, a na raspolaganju je ukupno preko 90 milijuna kuna", naglasio je župan Flego napomenuvši da, krizi unatoč, sredstava za ulaganja u gospodarstvo neće nedostajati.

Pročelnik Damijanić istaknuo je kako će mjere osnažiti sektor prerađivačke industrije te ga vratiti na uspješna vremena prije ekonomske krize.

Financiranje mjera osmišljeno je kao suradnja Istarske županije, te istarskih gradova i općina. Javni poziv za dodjelu sredstava, temeljem mjera za poticanje gospodarstva Istarske županije za 2014. Godinu, objavljen je na stranicama Istarske županije i na službenim stranicama gradova i općina koji provode mjere.

Deset mjera su: Jamstveni fond za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji; Potpore novoosnovanim tvrtkama; Potpore poduzetnicima za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata; Potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje; Potpore za edukaciju poduzetnika o uvjetima poslovanja u EU; Sufinanciranje ulaganja u standarde kvalitete; Promocija inovacija na međunarodnom tržištu; Subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita; Potpore za promociju na međunarodnim sajmovima; Zadržavanje postojeće ili smanjenje visine komunalnog doprinosa i komunalne naknade u jedinicama lokalne samouprave.

Galerija fotografija