Župan Flego predstavio svoj mandatni program "Radimo za Istru zajedno"

Župan Flego predstavio svoj mandatni program "Radimo za Istru zajedno"

Istarski župan Valter Flego, danas je u sjedištu Istarske županije, u Puli, predstavio svoj mandatni program rada za razdoblje od 2013.-2017. godine. Mandatni program "Radimo za Istru zajedno" u četvrtak će biti predstavljen i Skupštini Istarske županije koja će ga potom izglasati.

"Značajne iskorake napravili smo u razvoju kulture i civilnog društva, očuvanju regionalnog identiteta i poštivanju prava manjina, ali uvijek možemo bolje, uvijek možemo više. Iako su gospodarske okolnosti u državi i okruženju nepovoljne, ne smijemo stajati i tražiti opravdanja nego moramo ići naprijed, tražiti rješenja i odgovore na izazove koji su pred nama. Na tome radim svakodnevno, zajedno sa mojim suradnicima, odgovorno i predano", naglasio je župan Flego dodajući kako se zalaže za ujednačen razvoj Istre i svaki njezin dio mu je jednako važan. Iz tog razloga, župan redovito održava koordinacije gradonačelnika i načelnika kako bi zajedno, planirano i koordinirano definirali razvojne prioritete te provodili mjere i projekte s ciljem unaprjeđivanja i razvoja Istre.

Župan Flego Istarsku županiju u narednom razdoblju vidi kao operativnu instancu, koja je inicijator i glavni koordinator projekata u Istri, i koja će, u suradnji s gradovima, općinama i privatnim sektorom, osmišljavati projekte uz jasan plan realizacije. Također, misija županijske uprave je visoka  razina pouzdanosti, povjerenja i transparentnosti, usmjerenost na građane i efikasnost u radu. Kao financijski cilj, župan Flego, izdvojio je smanjenje relativnog udjela potrošnje županijske uprave u županijskom proračunu, uz imperativ očuvanja financijske stabilnosti proračuna.

Kao sedam strateških prioriteta za razvoj Istre, istarski župan Valter Flego navodi: pomoć gospodarstvu za rast i razvoj; Europsku uniju, strukturne i kohezijske fondove te regionalnu i međunarodnu suradnju; razvoj infrastrukture i zaštitu okoliša; kontinuirano unaprjeđivanje zdravstvenog i socijalnog standarda uz uvažavanje socijalnih potreba, ulaganje u mlade, obrazovanje i znanost; razvoj civilnog i društva ravnopravnosti te prepoznatljivost istarske kulture, uz očuvanje istarskog identiteta.

Svaki od navedenih ciljeva, odnosno poglavlja programa, donosi sedam kapitalnih projekata od kojih je župan Flego izdvojio izgradnju nove Opće bolnice u Puli; izgradnju istarskog "Y" u punom profilu; izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom "Kaštijun", izgradnju četiri novih škola, po jedna u Bujama i Puli te dvije u Poreču; izgradnju studentskog doma i menze u Puli; povlačenje 800 milijuna kuna iz EU fondova te nastavak izgradnje sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina u Istri.