Župan Flego i suradnici na radnom sastanku u Gradu Umagu

Župan Flego i suradnici na radnom sastanku u Gradu Umagu

"Želimo iz prve ruke čuti aktivnosti u realizaciji prioritetnih projekata Grada Umaga, prije svega u srednjoj školi i zdravstvenom sustavu", rekao je istarski župan Valter Flego na jučerašnjem radnom sastanku s umaškim gradonačelnikom  Vilijem Bassaneseom i suradnicima. Susretu su prisustvovali i zamjenica župana Viviana Benussi, načelnik Županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić-Živolić te direktor Istarske razvojne agencije (IDA) Boris Sabatti.

Naime, kako je objasnio gradonačelnik Bassanese, Umag nema srednju školu, pa je njezina izgradnja naš prioritet, što je prepoznala i Skupština Istarske županije 2010. godine. Škola bi trebala biti izgrađena na prostoru bivše vojarne, i u nju bi se preselila Gospodarska škola iz Buja. Za to postoji niz opravdanih razloga, od   neadekvatnih uvjeta smjenskog rada, prostornih ograničenja do gubitka vremena te velikih izdataka za prijevoz učenika, koje snosi lokalna i regionalna samouprava.

Planom  preseljenja škole, kako je predložio župan Flego, treba predvidjeti tri  koraka: prvo, Županija i Grad Umag moraju definirati detalje oko pisma namjere o izgradnji škole za preseljenje Gospodarske škole iz Buja; drugo, paralelno pripremati potrebnu dokumentaciju kako bi se projekt mogao kandidirati na Strukturne fondove i treće, ishodovati kod Vlade RH da srednju školu u Umagu uvrsti u mrežu državnih škola. Zaključeno je kako će Županija i Grad Umag zajednički nastupati u daljnjim aktivnostima prema Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

Što se zdravstvenog sustava tiče, na području Bujštine, kako je rekao Bassanese, standard zdravstvene zaštite nije zadovoljen, te je nužno njegovo unaprijeđenije. U Umagu se osjeća nedostatak specijalističkih ambulanta, kao i liječnika i medicinskog osoblja. Neophodno je uređenje prostora Hitne pomoći, što podrazumijeva i kvalitetno rješenje voznog parka za potrebe hitne pomoći.  Županija je obećala pomoć na način da što više specijalista, kroz sustav Domova zdravlja i HZZO-a, bude povremeno angažirano u umaškoj ambulanti, što Grad ne bi morao dodatno plaćati. Župan Flego drži kako je u Istri potrebno čim prije posložiti model sustavnih promjena hitno-medicinskog sustava, za što bi se zatražila potpora nadležnog ministarstva. Jednako tako, smatra župan, potrebno je ispitati mogućnosti  liječenja u bolnici u Izoli.

Galerija fotografija